(c) kinofestivalis.lt archyvo nuotr.

Julija ir Rimantas Gruodžiai visai neseniai buvo dar kartą apdovanoti už savo naujausią dokumentinį filmą „Upė“. Tarptautiniame Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje jie pelnė ll-ąją premiją „už drąsą plaukti prieš srovę ir jautrų žmonių poreikių atvaizdavimą“. Tarptautinis Kauno kino festivalis sveikina menininkus, o žiūrovus kviečia į šio filmo peržiūrą ir susitikimą su jo autoriais Kaune, kino teatre “Forum Cinemas” spalio 5 d. 19:20.

Nacionalinės dokumentikos tandemas Julija ir Rimantas Gruodžiai jau keliolika metų kino juostoje fiksuoja šalies periferijoje sutiktų žmonių buities ir būties detales. 1994 m. jie įsteigė studiją „Periferija”, jų juostos rodytos tarptautiniuose festivaliuose Europoje, JAV, jų darbų esama Danijos, Vokietijos, Prancūzijos, Portugalijos, JAV bibliotekose ir muziejuose.

J. ir R. Gruodžiai pristatys naujausią savo dokumentinį filmą „Upė“. Juosta yra apie „lietuviška Venecija“ vadinamą Saleninkų kaimą, esantį greta Neries bei Šventosios upių santakos. Ši vietovė yra vandens izoliuota nuo likusio pasaulio dėl avarijos, įvykusios prieš du dešimtmečius Jonavos chemijos gamykloje. Valdžios apleista kaimo bendruomenė kasdien susiduria su susisiekimo problema. Filmas pasižymi subtiliu paprastumu, šou elementų vengimu, socialinės tikrovės aktualizavimu, pagarba herojams.

2009 m. Florencijos (Italija) festivalyje „Dei Popoli“ „Upė“ pelnė specialų žiūrovų prizą bei Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimą kaip geriausias dokumentinis filmas, 2010 m. filmas įvertintas „Sidabrinės gervės“ apdovanojimu už geriausią dokumentinį filmą ir Karlovy Varų festivalio prizu kaip geriausia trumpametražė dokumentika.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyksta spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Visa programa ir daugiau informacijos apie festivalį – svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: