(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno kolegijos Technologijų fakultete gyvuoja automatikos entuziastų įsteigtas „Roboklubas“, kuriame susijungia ir technologijos, ir programavimas, ir kūryba. Būsimieji automatikai nusprendė savo eksperimentus neslėpti už auditorijos sienų, o pademonstruoti publikai.

Spalio 28 d. Kauno kolegijoje organizuota „R&E diena“ – šios aukštosios mokyklos Kompiuterinių technologijų katedra rengė robotų varžybas, kurių metu Automatinio valdymo studentai žiūrovus sužavėjo sukonstruotais radiobangomis valdomais robotais. Demonstruotos trys užduotys – „Lenktynės“, „Labirintas“ ir „Sumo“, o tikslas – nugalėti ir išrinkti stipriausiojo robotuko autorių.

„Lenktynių“ metu robotukai turėjo kuo greičiau ir tiksliau įveikti „Kauko“ vardu pakrikštytą trasą, „Sumo“ – tai tikros grumtynės, kurių metu vienas robotukas turėjo išstumti iš tam tikro apibrėžtos teritorijos kitą. Užduotis „Labirintas“ parodė manevringiausius robotukus – reikėjo įveikti vingiuotą trasą neprisiliečiant prie jos sienų.

Kiekvienas dalyvis robotų varžybose pasirodė puikiai ir sulaukė žiūrovų aplodismentų bei palaikymo šūksnių. Varžyboms teisėjavę Kompiuterinių technologijų katedros dėstytojai – Igoris Šajevas ir Dominykas Baltrušaitis – nusprendė pirmąją vietą skirti Automatinio valdymo studentams Aloyzui Čibirkai ir Martynui Samuoliui, antrąją – Gražvydui Bereniui, trečiąja vieta dalinosi Marius Augys ir Giedrius Žemaitis, ketvirtoji atiteko Vidmantui Masioniui.

Robotų kovose dalyvavusiai studentų komandai ir visam „Roboklubui“ vadovauja rungtynėms teisėjavęs Procesų valdymo laboratorijos vedėjas I. Šajevas, kuris studentus supažindina su elektronikos procesais, o jaunieji automatikai konstruoja įvairias roboformas – naudoja aplinkos atpažinimo jutiklius, diodus, fototranzistorius, akumuliatorius ir pan. bei susipažįsta su programavimo principais.

Internetinė nuoroda:

http://www.youtube.com/watch?v=Um8p18q49ko

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: