(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Lietuvos rašytojai meninėje žodžio ir vaizdo erdvėje“, kurį parėmė Kultūros ministerija, Kultūros rėmimo fondas. Projektu siekiama į bibliotekos veiklą integruoti kino meną kaip kultūros vertybę, suteikti galimybes bendruomenei dalyvauti kino peržiūrose, susitikimuose su režisieriais, aktoriais. Bibliotekos programoje ir edukaciniai kino vakarai-peržiūros, kuriose dalyvaus kino režisieriai.

Pirmu šio projekto renginiu tapo susitikimas su režisiere Agne Marcinkevičiūte, pristačiusia filmą „Prie rugių ir prie ugnies“ (operatorius A. Kemežys, kompozitorius A. Jasenka). Tai dokumentinis-biografinis filmas apie Justiną Marcinkevičių, vieną iškiliausių šių laikų lietuvių kultūros žmogų. Filme rašytojas pasakoja apie nueitą gyvenimo kelią, aplanko atminčiai svarbias vietas, pažįstamus ir nepažįstamus žmones. Filme labai subtiliai atskleidžiamas žmogaus buvimas žemėje, betarpiškas bendravimas praskaidrina mūsų jausmus, suteikia gerumo, stiprybės ir energijos.

Susitikimas su režisiere ir filmo peržiūra vyko Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, aplankė Lapių pagrindinę mokyklą. Į viešąją biblioteką susirinko Garliavos ugdymo įstaigų ir Mastaičių pagrindinės mokyklos mokiniai. Tyla, susikaupimas, užrašai mokinių rankose – tai ženklai, kad filmas ir režisierės žodžiai jautriai palietė dalyvių jausmus, įkvėpė mintims.

Kitas projekto vakaras buvo skirtas prozininkei, poetei, dailininkei Jurgai Ivanauskaitei ir vyko rajono viešojoje bibliotekoje. Vakaro viešnia aktorė, rašytoja, režisierė Birutė Mar dalijosi įspūdžiais ir prisiminimais, kaip buvo kuriamas dokumentinis-biografinis filmas, skirtas Jurgai Ivanauskaitei. Filme „Šokis dykumoje“ (režisierė A. Marcinkevičiūtė) skirtingus rašytojos gyvenimo tarpsnius jungia vaidybiniai intarpai, kuriuose vaidina aktorė Birutė Mar. Ji prisiminė, kad rašytoja J. Ivanauskaitė turėjo įtakos jos kelionei į Tibetą, po kurios aktorė išleido knygą „Cinamonu kvepiantys namai“. Birutė Mar skaitė ištraukas iš rašytojos ir savo knygų, kurios jungia abiejų menininkių jausmus, patirtus  piligrimystės kelionėse.

Filme „Šokis dykumoje“ pristatomas J. Ivanauskaitės gyvenimas, kūryba ir visuomeninė veikla. Tačiau šis filmas ne tik apie ją, bet ir apskritai apie žmogų, išpažįstantį gyvenimo vertybes – laisvę, ieškojimą, atradimą, pergalę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: