© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kijeve mažiausiai 10 protestuotojų buvo sužeisti antradienį paryčiais per susirėmimus su guminėmis lazdomis ginkluotais milicininkais, kai vidaus pajėgų nariai ir riaušių milicija privertė demonstrantus atsitraukti ir išardė barikadas, pastatytas aplink Ukrainos vyriausybės būstinę.

“Sužeista daugiau nei dešimt žmonių”, – įstatymų leidėjas Jurijus Syrotiukas iš nacionalistinės partijos “Svoboda” (“Laisvė”) sakė naujienų agentūrai AFP. Pasak jo, vienam iš demonstrantų buvo pradurti plaučiai, o keliems lūžo rankos arba kojos.

Pareigūnai nurodė, kad per susirėmimus taip pat buvo sužeisti du milicininkai.

Savaitraščio “Zerkalo nedeli” tinklalapyje pranešama, jog Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pirmadienį surengė susitikimą su aukščiausiais saugumo pareigūnais ir ministrais savo užmiesčio rezidencijoje, kur buvo nuspręsta atkurti tvarką Kijevo centre.

Protestuotojai išliko budrūs: apie 350 žmonių praleido dar vieną naktį centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, spaudžiant 7 laipsnių šalčiui ir sningant.

Sekmadienį Nepriklausomybės aikštę buvo užplūdę šimtai tūkstančių žmonių, o dešimtys kaukėtų protestuotojų kitoje aikštėje nuvertė Lenino paminklą, užmovę virvę ant statulos kaklo.

Policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl “masinių riaušių”, per kurias buvo nuversta statula, tačiau pirmadienį nurodė, jog kol kas niekas nebuvo suimtas dėl to incidento.

V.Janukovyčius planuoja antradienį Kijeve susitikti su Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadove Catherine Ashton (Ketrin Ašton). Per jų derybas bus ieškoma galimų sprendinių krizei, kurią išprovokavo Ukrainos vyriausybės sprendimas nepasirašyti asociacijos sutarties su Bendrija ir verčiau stiprinti prekybos ryšius su Rusija.

Antradienį prezidentas taip pat planuoja susitikti su trimis buvusiais Ukrainos lyderiais: Leonidu Kravčiuku, Leonidu Kučma ir Viktoru Juščenka, siekiant rasti išeitį iš krizės. V.Janukovyčius taip pat palaiko pasiūlymą surengti derybas prie apskritojo stalo su opozicija.

Tačiau opozicija sako nesiderėsianti su valdžia, jeigu V.Janukovyčius nesutiks paleisti vyriausybės, nubausti milicijos specialiąsias pajėgas dėl praeitą mėnesį šiurkščiai išvaikyto mažesnio protesto ir paleisti suimtus demonstrantus.

“Apskritasis stalas nelabai dera prie kvadratinės kalėjimo kameros”, – pareiškė opozicijos įstatymų leidėjas Arsenijus Jaceniukas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: