© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Trys Kinijos pakrančių sargybos laivai šeštadienį kirto ginčijamus vandenis prie Tokijo kontroliuojamų salų Rytų Kinijos jūroje, pranešė Japonijos pakrančių sargyba, tęsiantis teritoriniam ginčui tarp abiejų Azijos milžinių.

Kinijos laivai įplaukė į 12 jūrmylių (22 kilometrų) pločio teritorinių vandenų juostą prie vienos iš salų, kurios Japonijos vadinamos Senkaku, o Kinijos – Diaoju, apie 9 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku ir išplaukė maždaug po dviejų valandų, nurodė pareigūnai.

Kinijos laivai ir lėktuvai reguliariai prisiartindavo prie tų salų, aplink kurias, kaip manoma, slypi dideli gamtinių išteklių telkiniai, kai Japonija kai kurias iš jų nacionalizavo 2012 metų rugsėjį, išprovokuodama naujausią incidentų virtinę tame ilgame teritoriniame ginče.

Nuogąstavimai, kad tarp abiejų šalių gali įsiplieksti aštresnis konfliktas, padidėjo pernai lapkritį, kai Kinija nustatė oro erdvės gynybos atpažinimo zoną virš Rytų Kinijos jūros ir pareikalavo, kad visi į ją įskrendantys lėktuvai praneštų apie savo ketinimus.

Tas žingsnis supykdė Vašingtoną, kuris pareiškė, jog toks sprendimas gali sukelti sumaištį skrydžiuose.

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) praeitą savaitę dalyvavo derybose su Japonijos gynybos ministru Itsunori Onodera (Icunoriu Onadera) ir perspėjo Kiniją nesiimti vienašališkų veiksmų, sprendžiant teritorinius ginčus su Japonija ir kitomis Azijos šalimis.

Kinijos gynybos ministras, gindamas savo šalies poziciją, antradienį pareiškė, kad Pekinas nesiims pirmas “kurstyti rūpesčių” ginčuose dėl salų su kaimyninėmis valstybėmis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: