(c) wikimedia commons archyvo nuotr.

Vakar AB Klaipėdos nafta ir Baltarusijos naftos kompanijos BNK antrinė įmonė UAB „Transchema” pasirašė sutartį dėl Venesuelos naftos krovos per „Klaipėdos naftos” terminalą. Sutartis yra vadinamojo „rėminio” tipo, ja abi sutarties šalys įsipareigoja atlikti krovą tik tuomet, kai abi turi tam galimybių.

„Sutarties formatas neleidžia prognozuoti nei krovos apimčių, nei dažnio, tačiau ji mums svarbi kaip aiškus Baltarusijos signalas, rodantis, kad jų noras per Klaipėdos terminalą krauti Venesuelos naftą niekur nedingo, mūsų santykiai išlieka draugiški, o derybos dėl konkrečių susitarimų bus tęsiamos”, – pažymėjo „Klaipėdos naftos” generalinis direktorius Rokas Masiulis.

UAB „Transchema” taip pat vykdo Baltarusijos naftos perdirbėjų pagaminto mazuto pardavimo programą FOB Klaipėda sąlygomis. Ši programa numato, kad pardavėjas apmoka visas išlaidas, patiriamas atgabenant ir pakraunant krovinį į laivą, jis taip pat užtikrina viso tiekimo grandinės funkcionavimą. Šių metų spalį paskelbta, kad naftos koncernas „Shell” laimėjo BNK skelbtą konkursą pirkti iki 60 tūkst. tonų mazuto per mėnesį FOB Klaipėda sąlygomis iki 2011 metų spalio. Tai reiškia, kad šiuo laikotarpiu baltarusišką mazutą „Shell” kraus per „Klaipėdos naftos” terminalą.

Šiam sandoriui vykdyti, AB „Klaipėdos nafta” rezervavo 10% terminalo pajėgumų sutartam laikotarpiui.
„Klaipėdos nafta” pernai uždirbo 37,603 mln. litų grynojo pelno – 31,5 proc. daugiau nei 2008 metais, bendrovės apyvarta pernai siekė 116,349 mln. litų – 2,7 proc. mažiau nei 2008-aisiais.

Valstybei priklauso 70,63 proc. „Klaipėdos naftos” akcijų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: