(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose vyksta trečiasis nacionalinis moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva”, kuriuo norima paskatinti moksleivius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis ir taisyklingą lietuvių kalbą. Šiemet konkurse dalyvauja 6-10 klasių moksleiviai.
Konkursines lietuvių kalbos užduotis jau yra atlikę beveik 6 tūkstančiai 6-9 klasių moksleivių.

Iš konkurse užsiregistravusios 621 mokyklos, aktyviausios kol kas yra Vilniaus jėzuitų gimnazija (244 dalyviai), Tauragės „Šaltinio” pagrindinė mokykla (176 dalyviai) ir Vilniaus Senvagės vidurinė mokykla (156 dalyvių).

„Matydami užduotis atlikusių moksleivių rezultatus galime pasidžiaugti, kad moksleiviai labai skrupulingai ruošėsi konkursui. Tarp pretendentų į nugalėtojus vyksta itin atkakli kova. Galime atskleisti, kad ne vienas moksleivis yra surinkęs maksimalų balų skaičių, tad renkant nugalėtojus reikės atsižvelgti į laiką, kurį jie sugaišo atlikdami užduotis”, – pasakoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimančios bendrovės „Tilde IT” direktorius Vaclovas Pranskūnas.

Skuodo Bartuvos vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Elena Vaškienė įsitikinusi, kad tokie konkursai labai reikalingi moksleiviams. „Mano septintokai buvo patenkinti, ypač tuo, kad iš karto sužinojo ir rezultatą. Manau, mokiniams mielas „slaptumas” – jie patys nusprendžia, ar pasakyti mokytojui, kaip sekėsi atlikti užduotis”, – sako lietuvių kalbos mokytoja E. Vaškienė. Ji pastebi, kad bendras moksleivių raštingumas yra suprastėjęs, tačiau pasitaiko vaikų, kurie rašto darbą mokykloje gali parašyti be klaidų, tačiau bendraudami su draugais internetu rašo netaisyklingai.

Nacionalinio konkurso „Švari kalba – švari galva” nugalėtojai ir jų lietuvių kalbos mokytojai bus apdovanoti ir pagerbti kovo 19 d. Seimo rūmuose rengiamos specialios šventės metu. Moksleivių konkurso apdovanojimų šventę globoja Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

Prieš dvejus metus bendrovės „Tilde IT” iniciatyva, sujungus verslo ir valstybinių institucijų pastangas, buvo surengtas pirmasis moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva”. Jame dalyvavo daugiau kaip du su puse tūkstančio 7-8 klasių moksleivių iš visos Lietuvos. Pernai vykusiame konkurse savo jėgas išbandė jau per tris tūkstančius 7-9 klasių moksleivių.

Konkursą, kuriuo siekiama įrodyti, jog lietuvių kalba yra patogi kasdieniam darbui informacinėmis technologijomis, organizuoja bendrovė „Tilde IT”, LR Švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir ryšių su visuomene agentūra „Strateginių komunikacijų centras”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: