(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), Lietuvos darbo birža (LDB) ir informacinių technologijų kompanija „Microsoft” bendradarbiaus, įgyvendindami socialinį projektą, kurio svarbiausias tikslas – skatinti žmonių užimtumą ir mažinti nedarbą.

Bendrovė „Microsoft” skelbia konkursą nevyriausybinėms organizacijoms (NVO), kurios rūpinasi socialiai remtinomis gyventojų grupėmis, suaugusiųjų švietimu ir jų integracija į darbo rinką. Iki 150 tūkstančių litų tiesioginės finansinės paramos, nemokama programinė įranga ir kiti reikalingi resursai bus suteikti konkursą laimėjusiai nevyriausybinei organizacijai, kuri pasiūlys elektroninių įgūdžių stiprinimu paremtą veiksmingą Lietuvos gyventojų įdarbinimo programą.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audra Mikalauskaitė šiandien vykusioje spaudos konferencijoje tvirtino, kad kovojant su nedarbu ir skatinant žmonių užimtumą būtinas kuo platesnis bendradarbiavimas tarp valstybinio, privataus ir nevyriausybinio sektorių.

„Svarbiausias šio bendradarbiavimo tikslas – padėti žmonėms, kuriems labiausiai reikalinga pagalba. Galimybė tobulinti darbo kompiuteriu įgūdžius – labai svarbi vyresnio amžiaus darbuotojams, neįgaliesiems ir jaunimui. Tokių įgūdžių turėjimas padeda spręsti nedarbo problemas, mažina atskirtį tarp įgūdžių turinčių ir jų stokojančių darbo rinkos dalyvių”, – teigė A. Mikalauskaitė.

Lietuvos darbo biržos direktoriaus Mindaugo Petro Balašaičio teigimu, šalyje yra 14 probleminių teritorijų, kuriose nedarbas išlieka aukštesnis nei vidutiniškai šalyje. Tarp bedarbių – beveik kas trečias vyresnio nei 50 metų amžiaus ar ilgą laiką nedirbę asmenys, o kvalifikacijos neturi – beveik kas antras.

„Suteikti jiems kompetencijų naudotis informacinėmis technologijomis, įgyti elektroninių įgūdžių savarankiškai darbo paieškai, tuo pat metu plečiant darbo rinkos paslaugų ratą, tampa prioritetu didinant įsidarbinimo galimybes ir mažinant nedarbą” – teigia M. P. Balašaitis.

LDB vadovo teigimu, labai svarbu būti partneriais įgyvendinant iniciatyvas kovai su nedarbu, atrenkant tikslines bedarbių grupes minėtoms kompetencijos įsigyti, taip pat kartu aktyviau plėtoti socialinę partnerystę nedarbo problemoms spręsti.

„Darbo su informacinėmis technologijomis įgūdžiai tapo būtinais daugelyje darbo vietų, ir yra vieni svarbiausių veiksnių, nulemiančių gyventojų galimybes sėkmingai dalyvauti darbo rinkoje, taip pat didinant šalies konkurencingumą ir skatinant ekonomikos atsigavimą”, – apie siekį paremti nevyriausybines iniciatyvas kalbėjo „Microsoft” generalinis direktorius Baltijos šalims Mindaugas Glodas.

M. Glodo teigimu, vertinant nevyriausybinių organizacijų pateiktas paraiškas, bus atsižvelgiama į tai, kiek NVO siūloma programa atsižvelgia į labiausiai nuo nedarbo kenčiančių regionų gyventojų poreikius ir socialiai pažeidžiamų gyventojų interesus.

„Tik suvieniję valstybės institucijų, verslo įmonių ir nevyriausybinių organizacijų pastangas galime tikėtis proveržio kovojant su nedarbu ir padedant gyventojams sėkmingai sugrįžti į naujomis sąlygomis veikiančią darbo rinką”, – tvirtino M. Glodas.

Tai, kad darbo kompiuteriu įgūdžių ugdymas mažina socialinę atskirtį, skatina aktyvumą darbo rinkoje parodė ir šių metų pradžioje paskelbti tarptautinės tyrimų bendrovės IDC tyrimai. Išsamūs pokalbiai su daugiau nei 500 Europoje veikiančių įmonių vadovų parodė, jog po penkerių metų tik 10 proc. darbo vietų nereikalaus iš darbuotojų informacinių technologijų išmanymo. Laisvų darbo vietų ekspertizė parodė, kad per pastaruosius penkerius metus net dvigubai išaugo informacinių technologijų specialistų poreikis. IDC tyrimų ataskaitoje pažymėta, kad el. įgūdžiai yra svarbus veiksnys kuriant inovacijomis paremtą Europos visuomenę, kad tokių įgūdžių poreikis darbo rinkoje tik augs. Įsidarbinti ar keisti darbo vietą gali padėti kompiuterinių įgūdžių tobulinimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: