darbopartija.lt archyvo nuotr.

Nacionaliniai parlamentai turėtų būti aktyvesni palaikydami ir plėtodami makroregionines strategijas Europos Sąjungos (ES) lygmeniu, sako Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

“Aplinkosaugos klausimai labai svarbūs, tiek juos sprendžiant kiekvienoje šalyje atskirai, tiek priimant bendrus ES su aplinkosauga susijusius sprendimus. Galime pasidžiaugti, kad Europos Sąjungoje galioja vieni griežčiausių aplinkosaugos reikalavimų pasaulyje”, – pirmadienį Seime prasidėjusiame Aplinkos apsaugos komitetų ir valstybės valdymo ir savivaldybių komitetų pirmininkų susitikime “Makroregioninės strategijos. Jų plėtra ir perspektyvos” sakė L.Graužinienė.

Ji pažymėjo, kad šiuo metu vadovaujantis Baltijos jūros regiono strategija vykdoma daugiau kaip 100 projektų, o pagal kitą – Dunojaus regiono strategiją – per 150 projektų, iš viso svarstoma daugiau kaip 400 projektų, kurių vertė – 49 mlrd. eurų (170 mlrd. litų), pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

“Manau, kad Europos Parlamentas ir toliau turi palaikyti ir plėtoti makroregionines strategijas Europos Sąjungos lygmeniu. Tačiau nacionaliniai parlamentai, turėdami geriausias galimybes palaikyti ryšį tarp strateginio lygmens ir plačiosios visuomenės, turėtų būti aktyvesni”, – sakė Seimo pirmininkė.

Ji atkreipė dėmesį, kad makroregioninės strategijos yra gana nauja Europos Sąjungos regioninės politikos priemonė.

“Visi atsimename su kokiu entuziazmu 2009 metais sutikome pirmąją Europos Sąjungos strategiją – Baltijos jūros regiono strategiją. Kad ji atsirastų, nemažai padirbėjo Europos Parlamento nariai iš Baltijos ir Šiaurės valstybių”, – kalbėjo L.Graužinienė.

Vilniuje prasidėjusiame parlamentų komitetų pirmininkų susitikime didelis dėmesys bus skiriamas aplinkosauginiam makroregioninių strategijų matmeniui.

Pirmoji makroregioninė strategija – ESBaltijos jūros regiono strategija – buvo parengta 2009 metais, 2011metais priimta ESDunojaus regiono strategija.

Europos Vadovų Taryba paragino Europos Komisiją iki 2014metų pabaigos pateikti strategijos koncepciją dėl Adrijos ir Jonijos jūrų regiono.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: