Donskis.lt archyvo nuotr.

Praėjusį savaitgalį Lietuvos Respublikos ambasados Moldovoje kvietimu Europos Parlamento narys Leonidas Donskis Kišiniove dalyvavo renginiuose, skirtuose paminėti Lietuvos ir Moldovos diplomatinių santykių dvidešimtmečiui.

Pagrindinis L. Donskio vizito Moldovoje akcentas – LR ambasados Moldovoje penktadienį surengta apskritojo stalo diskusija eurointegracijos tema „Du Lietuvos ir Moldovos diplomatinių santykių dešimtmečiai: kokiu keliu sukti įvertinus įgytą patirtį“. Apskritojo stalo diskusijoje taip pat dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Mindaugas Jurkynas, Moldovos politikai, akademikai, žurnalistai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai. Diskusijos dalyvius pasveikino Moldovos užsienio reikalų ir Europos integracijos viceministrė Natalia Gherman, Lietuvos ambasadorė Moldovoje Violeta Motulaitė.

Apskritojo stalo diskusijoje buvo aptarti Lietuvos ir Moldovos istoriniai, geopolitiniai, identiteto, kultūriniai ir kiti aspektai, kurie lemia šalių pasirinkimą eiti eurointegracijos keliu. Savo pranešime „ES kaip politinis pasirinkimas: Lietuvos perspektyva“ Leonidas Donskis pabrėžė, jog eurointegracijos kontekste Lietuvos ir Moldovos situacijos yra skirtingos.

„Lietuvai nekilo pasirinkimo dilemų, būti ar nebūti ES nare – tai buvo natūralus mūsų šalies grįžimas į Europos šeimą. Tuo tarpu Moldovos visuomenė dar turi sau aiškiai atsakyti, koks kelias jiems priimtinesnis: eurointegracijos ar buvimo Rusijos įtakos zonoje“, – kalbėjo Leonidas Donskis.

Renginio metu taip pat buvo pristatyti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai 2013-ųjų antrąjį pusmetį prioritetai ES Rytų Kaimynystės politikoje bei trečiasis Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, kuris įvyks Vilniuje 2013-ųjų lapkritį. Diskusijoje daug dėmesio skirta Lietuvos patirčiai, įgytai pernai pirmininkaujant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) bei jos panaudojimui pirmininkavimo ES Tarybai metu, siekiant skatinti Moldovos eurointegracinius procesus.

Po diskusijos L. Donskis taip pat dalyvavo LR ambasados Kišiniove patalpose surengtoje Moldovos lietuvių vakaronėje.

Moldovos parlamentas (tuometinė Aukščiausioji Taryba) 1990 m. gegužės 31 d. pirmasis pasaulyje pripažino atkurtą Lietuvos nepriklausomybę, nors pati Moldova apie savo nepriklausomą valstybę paskelbė tik 1991 m. rugpjūčio 27 d. Lietuvos ir Moldovos diplomatinių santykių dvidešimtmetis Kišiniove paminėtas įvairių renginių gausa – surengtos parodos, koncertai, konkursai, diskusijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: