(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiomis dienomis beveik ketvirtadalis Čekijos gydytojų, protestuodami prieš nė kiek nepadidėjusius nuo pat komunizmo žlugimo atlyginimus, vienu metu parašė pareiškimus išeiti iš darbo. Čekijos gydytojų sąjungos („LoK‘) prezidentas Milanas Kubekas organizacijos vardu kreipėsi su oficialiu raštu Į Lietuvos gydytojų sąjungą (LGS), prašydamas palaikyti jų organizaciją, siekiančią priversti Čekijos vyriausybę atsižvelgti į gydytojų reikalavimus. Sausio 12 d. LGS išsiuntė Čekijos ministrui pirmininkui Petrui Nečui ir sveikatos apsaugos ministrui Leošui Hegeriui oficialų raštą, kuriame išreiškiamas kolegų palaikymas ir pritarimas jų siekiams.

„Turėdami panašios patirties, puikiai suprantame, ką išgyvena čekai, kai darbo atlygis už pasiaukojimą savo profesijai juokingai graudus, nes žmonės paprasčiausiai negali išgyventi“, – sako LGS prezidentas prof. Liutauras Labanauskas. Jo teigimu, situacija, kai ketvirtadalis gydytojų padeda ant stalo pareiškimus, yra labai grėsminga šaliai, todėl apmaudu, kad valdžia nepalaiko gydytojų, teigia, jog jie neišdrįs žengti tokio žingsnio arba, kad šalies sveikatos apsaugos sistema vis tiek bus pajėgi funkcionuoti net ir po masinio gydytojų išėjimo iš darbo.

„Be abejo, visi išėjusieji neišvažiuos iš Čekijos tęsti gydytojo praktikos užsienyje, tačiau net ir likę, jie gali užsiimti kita, su medicina gal net nesusijusia veikla, ir tai bus labai stiprus smūgis Čekijos sveikatos apsaugai, nuo kurio pirmiausiai kentės pacientai, – tvirtina prof. L. Labanauskas. – Todėl būtina visoms suinteresuotoms pusėms susėsti ir nedelsiant ieškoti kompromiso“.

Beveik 4 tūkst. Čekijos ligoninėse dirbančių gydytojų įteikė pareiškimus išeiti iš darbo nuo kovo 1 d. Šį masinį išėjimą iš darbo koordinuoja „Lok“, prieš tai surengusi viešą kampaniją „Ačiū, mes išeinam.“

LGS solidarizuojasi su „Lok“ ir taip pat neatmeta galimybės imtis griežtesnių priemonių, jei nebus atstatomi atlyginimai, atsižvelgiant į tai, jog balo vertė už teikiamas gydymo paslaugas jau padidinta. „Tačiau yra žodinis susitarimas su sveikatos ministru Raimondu Šukiu, kad, patvirtinus valstybės biudžetą (tai jau yra padaryta), klausimas dėl atlyginimo atstatymo didinant balo vertę bus derinamas – sako L. Labanauskas. – Mums malonu, kad ministras supranta šio susitarimo svarbą, ir tikimės, jog artimiausiu metu diskusija bus baigta ir turėsime pasirašytą susitarimą.“

2005 m. Lietuvos gydytojų sąjunga, netekusi vilties priversti Vyriausybę mokėti gydytojams atlyginimus, atitinkančius realią teikiamų paslaugų vertę, ruošėsi visuotiniam streikui. Tik ši kraštutinė priemonė tąkart padėjo gydytojams iškovoti didesnius atlyginimus. Ar reikės vėl imtis tokių veiksmų, parodys valdžios noras diskutuoti su gydytojais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: