(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Italijoje baigėsi keturias dienas (kovo 28-31 d.) trukusi didžiausia pasaulyje 48–oji tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė. Jos dėmesio centre šiais metais buvo Lietuva, dalyvavusi garbės viešnios teisėmis.

Pagrindinė Lietuvos iliustruotojų darbų paroda „Illustrarium“, pristačiusi 32 ryškiausius pastarojo dešimtmečio vaikų knygų kūrėjus, sulaukė didelio susidomėjimo ir gausybės lankytojų. Mugės svečių dėmesį traukė originali ir žaisminga iliustracijų ekspozicija, kvietusi žiūrovus atverti daugybę „Illustrarium’o“ durelių ir atrasti iliustracijas patiems. Čia pat žiūrovai galėjo pabendrauti ir su pačiais knygų iliustruotojais, gauti jų parašus, o knygų leidėjai – pateikti bendradarbiavimo pasiūlymus. Mugėje dalyvavo geriausi Lietuvos vaikų knygų iliustruotojai, tarp jų – Bolonijos mugėje gerai pažįstami Kęstutis Kasparavičius, Rimvydas Kepežinskas, iš Lenkijos specialiai į mugę atvykęs Stasys Eidrigevičius ir kt.

Mugės lankytojai turėjo progą iš arčiau susipažinti ne tik su Lietuvos vaikų knygų iliustracijomis, bet ir su vaikų literatūra bei leidyba – mugėje veikė Lietuvos leidėjų stendas, kuriame buvo pristatyta lietuviškų vaikų knygų kolekcija, sudaryta iš 200 geriausių per pastarąjį dešimtmetį išleistų knygų. Taip pat buvo surengti keturi seminarai knygų iliustracijų ir vaikų literatūros temomis.

Bolonijos mieste buvo atidarytos ir dvi palydimosios iliustruotojų parodos – „Illustrarium: Jaunųjų Lietuvos menininkų iliustracijos“ (kuratoriai R. Kepežinskas ir K. Kleponytė-Šemeškienė), pristačiusi Vilniaus dailės akademijos studentų darbus, bei „Illustrarium: Sovietų Lietuvos vaikų knygų iliustracijos“ (kuratorės Giedrė Jankevičiūtė ir Jolita Liškevičienė), atspindinti Lietuvos iliustruotojų kūrybinį laikotarpį nuo1945 iki 1990 m. Pastaroji sulaukė geriausių įvertinimų ir Bolonijoje viešės ilgiau nei planuota – iki gegužės mėn. Istorinė iliustracijų paroda nudžiugins ir Lietuvos knygų ir iliustracijų mylėtojus, ją metų pabaigoje bus galima išvysti Nacionalinėje dailės galerijoje, o kitais metais paroda kelionę tęs garsiojoje Tarptautinėje jaunimo bibliotekoje (International Youth Library) Miunchene.

Lietuvos kultūrinę programą Bolonijos mieste papildė kūrybinė studija vaikams, kino programa, bei fotografijų paroda. Paskutinę mugės dieną Bolonijos vaikų knygų bibliotekoje Salaborsa Ragazzi vykusi kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ sukvietė būrį knygos mylėtojų. Su jais bendravo žinomi Lietuvos knygos dailininkai: Sigutė Chlebinskaitė, Kęstutis Kasparavičius, Stasys Eidrigevičius, Agnes Indre, Sigutė Ach, Lina Dūdaitė, Marius Jonutis, Jurga Šarmavičiūtė, Romas Orantas. Bolonijos kino teatre italams buvo pristatyta Vladislavo Starevičiaus (1892–1965) animacija bei lietuviško kino klasikos grynuolis – „Gražuolė“ (Rež. A. Žebriūnas, 1969 m.), o senamiesčio širdyje duris atvėrė paroda „Lietuvos kultūra fotografijose“.

Bolonijos vaikų knygų mugės metu Lietuvos iliustruotojai ir leidėjai sulaukė ne tik gerų vertinimų, bet ir konkrečių bendradarbiavimo pasiūlymų, o įspūdingą parodos ekspoziciją paruošę architektai „Processoffice“ jau mugės pradžioje buvo pakviesti sudalyvauti prestižinėje Milano baldų ir dizaino parodoje „I Saloni“.

Tikimasi, jog „Illustrariumo“ sėkmė Bolonijoje atvers Lietuvos iliustruotojams ir leidėjams naujas galimybes tarptautinėje vaikų literatūros leidybos rinkoje bei įtvirtins Lietuvos, kaip puikių knygų autorių ir dailininkų šalies, vardą.

Daugiau informacijos: www.lituania-bologna.eu

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: