(c) LiMSA archyvo nuotr.

Lietuvos Medicinos Studentų Asociacija (LiMSA) – tai vienintelė organizacija, kuri atstovauja visus Lietuvos medicinos studentus. LiMSA yra Tarptautinės Medicinos Studentų Asociacijų Federacijos (IFMSA), vienijančios apie 3mln. pasaulio medicinos studentų, narė. LiMSA turi du skyrius: Kaune ir Vilniuje.

LiMSA yra ir Kauno jaunimo organizacijų sąjungos “Apskritasis stalas” (KJOSAS) ir Lietuvos jaunimo tarybos (LiJOT) narė. Šiais metais vykusiuose Šauniausios nevyriausybinės organizacijos konkurse LiMSA laimėjo II-ąją vietą.

LiMSA veikla yra susijusi su visuomenės sveikatinimu. Organizacija koordinuoja visuomenės sveikatos projektus, aktyviai pasisako prieš tabako gaminių ir alkoholio vartojimą tarp jaunimo, kuria socialines reklamas. Organizacija atstovauja LiMSA tarptautiniuose renginiuose bei patys organizuoja konferencijas Lietuvoje. Šiais metais buvo surengta tarptautinė Baltijos regiono medicinos mokslų konferencija.

Taip pat LiMSA aktyviai dalyvauja Tarptautinėje medicinos studentų profesinių ir mokslinių mainų programoje, kurioje kasmet keliauja per 10 000 studentų iš 102 šalių. Programos tikslas – skatinti tarptautinį medicinos studentų bendradarbiavimą, suteikiant galimybę ne tik įgyti praktinių ir mokslinių įgūdžių pasirinktoje medicinos srityje, bet ir pažinti užsienio šalių sveikatos priežiūros sistemą, socialinius ir kultūrinius ypatumus. Keturias savaites trunkanti klinikinė ir mokslinė praktika pasirinktos šalies universitetinėje ligoninėje vyksta stebint patyrusiam gydytojui, o jai pasibaigus studentui suteikiamas visame pasaulyje pripažįstamas IFMSA sertifikatas.

Organizacijai yra 21-eri metai. Praėjusiais metais LiMSA iškilmingai paminėjo dvidešimtmečio jubiliejų Kauno rotušėje.

Šiuo metu organizacijoje yra apie 150 narių. LiMSA nariais gali tapti kiekvienas medicinos studentas, studijuojantis VU MF arba LSMU MA MF. Nariu tampama tiesiog užpildžius LiMSA anketą.

Organizacijos vykdomi projektai:


„Žaislų ligoninė”.
Projekto tikslas – padėti ikimokyklinio amžiaus vaikams atsikratyti baimės gydytojams.

„Pūsk burbulus, o ne dūmus“
– tai projektas vykdomas kartu su Europos komisijos inicijuota kampanija „Help! – už gyvenimą be tabako”. Jo metu matuojamas CO kiekis iškvepiamame ore ir konsultuojama apie rūkymo žalą. Rūkantiems siūloma cigaretes iškeisti į muilo burbulus.

„Nudegimų prevencija”
– projekto metu Kauno mokyklose 10 klasių moksleiviams buvo skaitomos paskaitos apie tai, kaip apsisaugoti ir suteikti pirmąją pagalbą nudegus.

„Mada prieš anoreksiją ir bulimiją”
. Projektas buvo vykdytas penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Projekto tikslas – informuoti visuomenę apie anoreksijos ir bulimijos keliamą pavojų, pagalbą sergantiesiems bei patarti, kaip sveikai gyventi ir saugoti savo sveikatą.

„Studijuok sveikai
” – tai projektas, kurį sudarė du etapai: dviračių žygis Panemune ir „Sveikas miestelis” Nepriklausomybės aikštėje. Projekto metu buvo matuojamas kraujospūdis, kūno masės indeksas, pasakojama apie žalingus veiksnius ir jų sukeliamas ligas. Norėdami priminti sveikos mitybos naudą, organizacijos nariai miestelio svečius vaišino obuoliais. Jaunesnieji savo jėgas išbandė „protmūšio“ ir estafečių rungtyse.

„Smoke free party and smoke free days”
– tai tarptautinis projektas, kuris buvo rengiamas septyniose Europos šalyse.

LiMSA dalyvauja kasmetiniuose AIDS dienos bei tarptautinės širdies dienos minėjimuose.

Organizacijos projektai rašomi dažniausiai atsižvelgiant į to laikotarpio aktualias problemas bei į IFMSA organizuojamas veiklas. Projektus remia Kauno miesto savivaldybė, Europos komisija bei privatūs rėmėjai.

LiMSA vykdoma veikla turi „švietėjišką” tikslą. Visuomenė supažindinama su aktualiomis sveikatos problemomis, jų profilaktika bei gydymu. Taip pat skatinamas jaunimo iniciatyvumas, rūpinimasis savo ir aplinkinių sveikata. Jauni žmonės rečiau susimąsto apie sveikatą ir galimas pasekmes turint žalingų įpročių. Todėl suteikiama informacija iš studentų, priimama kaip patarimas, o ne kaip suaugusiųjų pamokymas.

VIZITINĖ KORTELĖ:

  • Interneto svetainė: www.limsa.lt
  • Prezidentas Lukas Sveikata
  • Kontaktai: lsveikata@gmail.com +37061025456
  • Būstinės adresas: Mickevičiaus g. 9, Kaunas
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: