Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė nusileido švedams
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Iki rungtynių pabaigos kovojusi Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė Glazge turėjo pripažinti minimalų Škotijos pranašumą 0:1 ir prarado viltis dar pakovoti dėl antrosios vietos EURO 2012 atrankos I grupėje.

Vienintelį įvartį antrojo kėlinio pradžioje škotams pelnė Stevenas Naismithas. Dvikovos pabaigoje lietuviai turėjo šansų išlyginti rezultatą, tačiau atakoms pritrūko tikslumo.

„Vyrai parodė charakterį, kovojo ir atidavė aikštėje ką galėjo. Turime mokytis iš klaidų“, – sakė Lietuvos rinktinės treneris Raimondas Žutautas.

Permaininga kėlinio pabaiga

Lietuvos rinktinės sudėtyje lyginant su paskutinėmis rungtynėmis įvyko keturi pasikeitimai. Vienas jų – priverstinis, nes Edgaras Česnauskis negalėjo žaisti dėl diskvalifikacijos.

Pirmąjį pusvalandį Lietuvos rinktinė gana sėkmingai gynėsi, o rimtesnis pavojus prie mūsiškių vartų kilo tik kėliniui baigiantis. Vartininkui Žydrūnui Karčemarskui teko atremti Darreno Fletcherio smūgį iš krašto ir Jameso Morrisono smūgį iš toli.

Lietuvos rinktinė taip pat surengė dvi pavojingas atakas, bet po perdavimo iš krašto Tadui Labukui smūgis nepavyko, o 43 min. Deividui Šemberui perėmus kamuolį lietuviai atsidūrė trise prieš vieną varžovą. Tačiau D.Šemberas sudelsė atlikti perdavimą, galų gale smūgiavo ir kamuolį blokavo gynėjas.

Neišnaudota proga netrukus vos nekainavo brangiai. Po baudos smūgio T.Labukas neapdairiai sužaidė ranka ir teisėjas skyrė 11 metrų baudinį. Tačiau D.Fletcherio smūgį nuo žymos puikiai atrėmė Ž.Karčemarskas. Kėliniui baigiantis šalia vartų iš toli smūgiavo Darvydas Šernas.

Atakoms pritrūko tikslumo

Antrojo kėlinio pradžioje lietuviai turėjo šansą po baudos smūgio, bet Arūnas Klimavičius smūgiavo šalia vartų. 50 minutę Škotija išsiveržė į priekį. Po Barry Bannano gudraus perdavimo gynėjai paliko laisvą Steveną Naismithą ir šis iš arti pasiuntė kamuolį į vartus. Netrukus D.Šernas uždirbo baudos smūgį prie pat baudos aikštelės, bet A. Novikovas smūgiavo nesėkmingai.

Po įvarčio Lietuvos rinktinė vis dažniau lankėsi prie varžovų vartų, o varžovai stengėsi kontratakuoti. Pavojingesnis buvo Jameso Morrisono smūgis iš baudos aikštelės prieigų tiesiai į Ž. Karčemarską ir Steveno Naismitho netikslus smūgis galva. 75 min. lietuviai turėjo gerą progą pasižymėti, bet po A. Novikovo perdavimo iš krašto T. Danilevičiui galva nepavyko nukreipti kamuolio į vartų plotą.

85 min. suklydus varžovų vartininkui Allanui McGregorui T. Danilevičius smūgiavo į vartus galva, tačiau škotų vartų sargas spėjo grįžti į savo poziciją. 87 min. pavojingas buvo A. Novikovo smūgis iš toli – stipriai lėkęs kamuolys praskrejo šalia viršutinio vartų kampo. Škotijos rinktinė išsaugojo minimalų pranašumą ir iškovojo pergalę 1:0.

Paskutines EURO 2012 atrankos rungtynes Lietuvos futbolininkai žais spalio 11-ąją Kaune su Čekijos rinktine, kuri grupėje užima antrąją vietą dviem taškais lenkdama škotus. Pirmąją poziciją po triuškinančios pergalės 6:0 prieš Lichtenšteiną namuose užsitikrino Europos čempionė Ispanija.

Komentarai po rungtynių

Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Raimondas Žutautas:

„Pirmajame kėlinyje škotai žaidė geriau. Rungtyniavome dviem puolėjais, bet tai nepasiteisino. Antrajame kėlinyje atlikome vieną keitimą ir pradėjome žaisti geriau.

Turėjome progų, bet jomis nepasinaudojome, o Škotija išnaudojo vieną šansą.

Nesėkmė visados nuvilia, tačiau vyrai parodė charakterį, kovojo ir atidavė aikštėje ką galėjo. Savo padarė ir nuovargis bei škotų sirgalių palaikymas.

Kiekvienose rungtynėse keliame maksimalius tikslus, bet ne visada pavyksta juos įgyvendinti. Turime mokytis iš klaidų, galbūt įlieti į komandą jaunų žaidėjų. Reikia geriau palaikyti kamuolį. Visgi esame fiziškai stipri komanda, tačiau trūksta technikos.

Ar įžvelgiu savo klaidų? Laimi komanda, o pralaimi treneris. Nors nebeturime šansų užimti aukštesnę vietą, tačiau paskutinėse rungtynėse su Čekija stengsimės šimtu procentų.“

Lietuvos rinktinės saugas Arvydas Novikovas: „Esame nusivylę, nes norėjome laimėti, labai gaila. Rungtynių pradžioje žaidimas sekėsi sunkiai, galbūt rungtyniavome nedrąsiai. Antrasis kėlinys buvo visai kitoks, pradėjome varžovus spausti ir eiti į atakas. Turėjome taip žaisti nuo pat pradžių.“

Lietuvos rinktinės puolėjas Tomas Danilevičius: „Manau, kad rungtynės buvo apylygės ir varžovai buvo įkandami. Turėjome kelias pusproges. Jei būtume sužaidę kelis epizodus kitaip, rezultatas būtų kitas. Didelį impulsą komandai davė Žydrūno Karčemarsko atremtas baudinys. Po pertraukos išėjome į aikštę su geresnėmis nuotaikomis. Žaidėme atvirą futbolą ir norėjome įmušti, bet pritrūko tikslumo. Žaidė dvi apylygės komandos.“

Lietuvos rinktinės saugas Deividas Česnauskis: „Rezultatas neigiamas, nepasisekė, todėl nuotaikos prastokos. Rungtynių pradžioje žaidėme kiek išsigandę. Antrasis kėlinys buvo geresnis, daugiau atsivėrėme ir atakavome. Rungtynės su čekais nieko iš esmės nebelems, tačiau tikrai eisime kovoti ir stengsimės laimėti.“

Rungtynių statistika

Škotija-Lietuva 1:0 (0:0)

Glazgo „Hampden Park“ stadionas

Teisėjas – Kristin Jakobsson (Islandija)

Įvartis: 50 min. Steven Naismith (Škotija)

45 min. Darren Fletcher (Škotija) nerealizavo 11 m. baudinio

Įspėti: 82 min. Graham Dorrans (Škotija); 44 min. Tadas Labukas, 65 min. Deividas Šemberas (Lietuva)

Škotija: Allan McGregor, Steven Whittaker, Phil Bardsley (70 min. Stephen Crainey), Christophe Berra, Gary Caldwell, Don Cowie, Darren Fletcher, Barry Bannan (84 min. Robert Snodgrass), David Goodwillie, James Morrison (79 min. Graham Dorrans), Steven Naismith. Atsarginiai: Matthew Gilks, Alan Hutton, Grant Hanley, James Forrest.

Lietuva: Žydrūnas Karčemarskas, Ramūnas Radavičius, Marius Žaliūkas, Tadas Kijanskas (61 min. Tomas Danilevičius), Arūnas Klimavičius, Saulius Mikoliūnas (76 min. Ričardas Beniušis), Linas Pilibaitis, Deividas Šemberas, Deividas Česnauskis, Darvydas Šernas, Tadas Labukas (46 min. Arvydas Novikovas). Atsarginiai: Ernestas Šetkus, Mindaugas Panka, Marius Papšys, Kęstutis Ivaškevičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: