Lietuvos studentų sąjungoje - diskusijos dėl ERASMUS plėtros

Lietuvos studentų sąjunga pradėjo diskusijas dėl Lenkijos Švietimo ir mokslo ministrės Barbara Kudrycka siūlymo ERASMUS mainų programą paversti pasiekiamą ir ne Europos Sąjungos (ES) šalių studentams.

Rugpjūčio 31 – rugsėjo 3 dienomis Lenkijoje Europos studentų sąjungos organizuotame konvente Lenkijos Švietimo ir mokslo ministrė skatino į ERASMUS mainų progamą įtraukti ir ne ES šalis, tikindama, jog studentai yra geriausi šalies diplomatai. Toks ministrės pasiūlymas sukėlė diskusijas ir Lietuvos studentų sąjungoje.

„Raginimas plėsti ERASMUS mainų programą įrodo, jog ši programa yra reikalinga. Jos plėtra suteiktų šansų susipažinti studentams ne tik su Europos, bet ir kitų šalių kultūra“, – teigia Lietuvos studentų sąjungos koordinatorė akademiniam procesui ir socialiniams reikalams Miglė Liorančaitė.

Pasak M. Liorančaitės, ne Europos Sąjungos šalių aukštųjų mokyklų įtraukimas į mainų programą turėtų būti apgalvotas procesas. Plečiant programą reiktų atsargiai rinktis aukštąsias mokyklas, kad suteikiamų kreditų skaičius atitiktų įgytų žinių kokybę ir studentai iš studijų svetur gautų maksimalią naudą.

Studentų sąjunga į ERASMUS programos plėtrą žiūri ne tik kaip į perspektyvą tobulėti studentams, bet kartu kaip į pukią progą skleisti demokratijos idėjas artimiems kaimynams. Tai itin svarbu Vilniuje veikiančiam Baltarusijos universitetui – Europos humanitariniam universitetui, kurio studentų atstovybė yra Lietuvos studentų sąjungos narė.

Klausimas dėl ERASMUS mainų programos plėtros bus svarstomas artimiausiame studentų sąjungos Tarybos posėdyje. Gavus Tarybos narių pritarimą bus kreipiamasi į Europos studentų sąjungą dėl programos plėtros palaikymo.

Šiuo metu ERASMUS programa apima 27 ES šalis, taip pat Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną, Turkiją, Kroatiją ir Šveicariją. Lietuvoje 2009 – 2010 metų laikotarpiu šia mainų programa pasinaudojo 3002 studentai, iš jų 2277 buvo išvykę į svečias šalis studijoms, o likę 725 studentai – praktikai.

Lietuvos studentų sąjungos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: