Wikimedia Commons archyvo nuotr.
Šį sekmadienį, rugsėjo 15 d., 14 val., Kauno įvairių tautų kultūrų centras pristatys pirmąsias lietuviškas jubiliejines keliaujančias geo-monetas (angl. Geocoin) „Lituanica”, skirtas lakūnų Stasio Girėno ir Stepono Dariaus transatlantinio skrydžio 80-mečiui, ir kviečia aktyviausius šalies bei užsienio geo-slėptuvių ieškotojus susirinkti lakūno Stasio Girėno tėviškėje Vytogaloje, Šilalės rajone. Renginys atviras, todėl jame laukiami ir tie, kurie niekada anksčiau negirdėjo apie geo-slėptuves ir jų paieškas.

Renginys organizuojamas įgyvendinant Kauno įvairių tautų kultūrų centro kultūros projektą „(Ne)atrasta Lietuva: geo-slėptuvių panaudojimas informacijos apie kultūros paveldą sklaidai”. Renginio metu 100 aktyviausių Lietuvos geo-slėptuvių ieškotojų, t.y. radusių 280 ir daugiau geo-slėptuvių, bus pakviesti bendradarbiauti – galės nemokamai gauti po vieną monetą, tačiau turės sukurti jai skirtą puslapį internete, sugalvoti kelionių tikslą ir per tris mėnesius išleisti į kelionę, t.y. palikti vienoje iš geo-slėptuvių, kad ją rastų kiti ieškotojai ir moneta keliautų iš rankų į rankas, per miestus ir valstybes.

Internetiniame tinklalapyje www.geocaching.com bus galima sekti šių monetų keliones, skaičiuoti kilometrus, valstybes ir žmones, kurių rankose šios monetos atsidurs. Dar 50 monetų bus išdalintos per įvairias akcijas ir konkursus, taip pat bus perduotos muziejams ir geo-slėptuvių ieškotojams iš užsienio valstybių. Tikimasi, jog tokiu būdu žinia apie lakūnų S.Girėno ir S.Dariaus žygdarbį pasklis po pasaulį ir pasieks žmones, kurie apie jį nėra girdėję.

Renginio metu dr. Ingrida Veliutė perskaitys pranešimą tema „Naujosios technologijos kultūros paveldo populiarinimui”, kuriame aptars, kaip tinkamai išnaudoti aktyvų laisvalaikį propaguojančio tarptautinio virtualaus judėjimo www.geocaching.com siūlomas galimybes Lietuvos paveldo animavimui. Kauno įvairių tautų kultūrų centro direktorius Dainius Babilas plačiau papasakos apie šios kultūrų centro iniciatyvos tikslus, monetos sukūrimo aplinkybes, pasidalins idėjomis apie būsimus projektus. Muziejininkė Lina Gudeliūnienė plačiau atvers S.Girėno tėviškės duris ir pasidalins žiniomis apie lakūnų gyvenimą, suteiks galimybę pasižiūrėti ekspoziciją ir dokumentinį filmą.

Geo-monetos „Lituanica” pagamintos iš sidabro spalvos metalo lydinio (ang. Antique Silver) pagal specialų užsakymą Vokietijoje (diametras 44 mm, storis 3 mm). Kiekviena moneta turi unikalų kodą. Dizaino autorius Darius Petreikis.

Geo-slėptuvės ieškomos ir slepiamos naudojant GPS prietaisus ir viską registruojant internetiniame tinklalapyje www.geocaching.com. Pasaulyje tuo užsiima daugiau kaip 5 milijonai žmonių. Jau paslėpta daugiau kaip 2 milijonai geo-slėptuvių. 2013 m. duomenimis geo-slėptuvių nėra tik 7 pasaulio šalyse. Šiuo metu Lietuvoje yra apie 1500 aktyvių ieškotojų, galima rasti beveik 2500 slėptuvių, daugiausiai – Vilniuje. Užsienyje geo-slėptuvės naudojamos ne tik laisvalaikio užimtumui, bet ir kultūros paveldo, turistinių objektų, sveikos gyvensenos populiarinimui. Tuo užsiima net ir valstybinės institucijos, švietimo ir kultūros įstaigos. Lietuvoje toks geo-slėptuvių panaudojimas dar tik žengia pirmuosius žingsnius.

2013 m. pabaigoje Kauno įvairių tautų kultūrų centras planuoja atvirus seminarus visuomenei bei kultūros paveldo specialistams apie geo-slėptuves, kurie vyks Vilniuje ir Kaune. Taip pat planuojama įrengti naujas geo-slėptuves prie mažiau lankomų Lietuvos tautinių mažumų kultūros paveldo objektų bei sukurti jiems naujus aprašymus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: