(c) Zalgiris.lt archyvo nuotr.

Jau šį savaitgalį daugelyje Senojo žemyno šalių stipriausios komandos kovos dėl pirmųjų trofėjų šį sezoną. Ne išimtis ir Lietuva, kurioje vyks Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Didžiosios taurės finalo ketverto turnyras, kuriame žaidžia ir mūsų miesto komanda – Kauno „Žalgiris“.

Ketvirfinalyje kauniečiai susitiks su Šiaulių „Šiauliais“, o finale jėgas išmėgins prieš Vilniaus „Lietuvos ryto“ arba Kėdainių „Nevėžio“ ekipą. Šiame straipsnyje ŽALNEWS apžvelgs kiekvieną finalo ketverte žaidžiančią komandą ir pateiks šiek tiek istorijos.

LKF Didžiosios taurės turnyras rengiamas jau ketvirtus metus iš eilės. Pirmąjį tokį turnyrą laimėjo žalgiriečiai, kurie Klaipėdoje vykusiame finale, rezultatu 84:65 sutriuškino Vilniaus „Lietuvos rytą“. 2008 metais Šiauliuose antrąkart iš eilės triumfavo kauniečiai, kurie vedini Rimanto Grigo 83:72 palaužė tą pačią sostinės ekipą. Praėjusį sezoną pirmąsyk pavyko iškovoti ir pagrindinei sostinės ekipai – „Lietuvos rytui“. Panevėžyje vykusiame finalo ketverte vilniečiai 84:82 palaužė „Žalgirį“ ir iškovojo pirmąjį LKF trofėjų.

Šiaulių „Šiauliai“ – ar pavyks sukurti dar vieną sensaciją?

Į LKF Didžiosios taurės finalo ketvertą po atrankos patekę šiauliečiai yra papildomai motyvuoti sukurti dar vieną intrigą šį sezoną. Ketvirtfinalyje įveikę Vilniaus „Perlo“ barjerą Šiaulių krepšininkai susitiks su Kauno „Žalgirio“ krepšininkais. Visai neseniai „Šiauliai“ BBL čempionate palaužė Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkus, todėl pergalė prieš kauniečius galėtų įjungti žalią šviesą kovojant dėl pagrindinio titulo.

Nors pastaruoju metu „Žalgiris“ ir nedemonstruoja įspūdingos formos, tačiau pralaimėjimas pusfinalyje Šiaulių ekipai tikriausiai visiškai sužlugdytų komandą psichologiškai. Šiauliečiams norint iškovoti pergalę tikrai nepakaks gero žaidimo. Šį sezoną jie prieš kauniečius jau nesyk žaidė, bet pergalės iškovoti taip ir nepavyko.

„Šiaulių“ ekipa šį sezoną Lietuvos pirmenybėse yra sužaidusi jau 18 rungtynių ir per jas iškovojo 15 pergalių bei patyrė tik 3 pralaimėjimus ir lygoje užima 2 poziciją. Baltijos krepšinio lygoje (MasterCard BBL) šiauliečiai su 8 pergalėmis ir 6 pralaimėjimais žengia 4 pozicijoje.

Ekipos lyderiai – Deividas Gailius, Derrickas Low, Mindaugas Kuzminskas ir Arvydas Šikšnius. Tai pagrindiniai krepšininkai, kurie nuolat tempia komandą į pergales.

Lietuvos pirmenybėse naudingiausias yra M.Kuzminskas, kuris vidutiniškai renka po 14,6 taško, atkovoja po 6,2 ir perima po 1,2 kamuolio ir atlieka po 2,3 rezultatyvaus perdavimo. Ne ką mažiau svarbus ekipai yra D.Low, kuris pelno po 12 taškų, atlieka po 5 rezultatyvius perdavimus ir atkovoja po 3,6 atšokusio kamuolio.

Kėdainių „Nevėžis“ – nesėkmės LKL ir BBL atsitiktinumas?

Kėdainių „Nevėžis“ šį sezoną LKL ir MasterCard BBL pirmenybėse bendrai yra iškovojęs vos 4 pergales ir patyręs net 24 nesėkmes, tačiau sugebėjo patekti į Didžiosios taurės finalo ketvertą. Paskutiniame etape prieš pusfinalį „Nevėžis“ nugalėjo Klaipėdos „Neptūną“ ir padarė tai ganėtinai įtikinamai.

Pirmąsias rungtynes kėdainiškiai laimėjo rezultatu 87:64, o svečiuose taip pat nepaliko per daug vilčių – 80:68. Šios dvi pergalės ir lėmė „Nevėžio“ patekimą į pusfinalį, kur susitiks su Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipa.

Šį sezoną su vilniečiais „Nevėžis“ buvo susitikęs tris kartus ir visas tris rungtynes įtikinamai laimėjo sostinės krepšininkai.

Kaip jau minėjome, Kėdainių krepšininkai labai prastai rungtyniauja Baltijos ir Lietuvos pirmenybėse. LKL pirmenybėse su 2 pergalėmis ir 13 pralaimėjimų, kėdainiškiai užima paskutinę, 13 vietą ir jiems gresia iškritimas iš aukščiausios Lietuvos krepšinio lygos. Ne ką geresnė situacija ir BBL čempionate kur „Nevėžis“ turi taip pat tik 2 pergales ir yra patyrę jau 11 pralaimėjimų.

Nors „Nevėžiui“ šis sezonas itin prastas, tačiau vien patekimas į LKF Didžiosios taurės finalo ketvertą yra išties įspūdingas rezultatas. Lietuvos pirmenybėse ekipoje pirmais smuikais groja 3 krepšininkai. Tai Egidijus Dimša, Rokas Ūzas ir Darius Gvezdauskas. Šie 3 krepšininkai yra pagrindiniai ekipos lyderiai, tačiau kaip jau tikriausiai visi pastebėjome, to dažniausiai neužtenka pergalėmis.

E.Dimša yra rezultatyviausias Kėdainių krepšininkas. Puolėjas LKL pirmenybėse pelno po 13,5 taško, atkovoja po 8,5 ir perima po 1,7 kamuolio bei atlieka beveik po 1 rezultatyvų perdavimą. Kitas lyderis, R.Ūzas, vidutiniškai renka po 12,2 taško, atkovoja po 6,2 atšokusio kamuolio ir atlieka po 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Vilniaus „Lietuvos rytas“ – ar pavyks apginti čempionų vardus?

Šios ekipos pristatinėti tikriausiai jau niekam ir nereikia. Dabartiniai Lietuvos čempionai ir 2009 metų LKF taurės laimėtojai, kurie šiemet gins šį titulą.

Pusfinalyje vilniečiai susitiks su Kėdainių „Nevėžio“ ekipa. Kaip jau minėjome, šios komandos tarpusavyje šiame sezone buvo susitikusios 3 kartus ir visas dvikovas laimėjo vilniečiai.

„Lietuvos rytas“ šį sezoną LKL pirmenybėse kolkas yra patyręs vos 1 nesėkmę ir turi 16 pergalių bei turnyrinėje lentelėje užima pirmąją poziciją. BBL čempionate sostinės ekipa turi 12 pergalių ir vos 1 nesėkmę ir žengia antroje vietoje.

Kiek netikėta buvo vilniečių nesėkmė „Šiaulių“ krepšininkams praėjusią savaitę. Svečiuose rungtyniavę vilniečiai 100:107 turėjo pripažinti aikštės šeimininkų pergalę ir palikti aikštelę nuleidę galvas.

Po nesėkmingo pasirodymo Eurolygoje, sostinės klubą paliko vienas pagrindinių lyderių Bojanas Popovičius, kurį pakeitė Igoris Miloševičius. Taip pat ekipą paliko ir Dejanas Borovnjakas, kurį ekipoje pakeitė jaunasis Jonas Valančiūnas ir anksčiau sostinėje žaidęs Kenanas Bajramovičius.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipos tikslas – apginti nugalėtojų titulą, tačiau ar pavyks tai padaryti? Ar nepaveiks ekipos pralaimėjimais Šiaulių krepšininkams? O galbūt tai buvo tiesiog juoda diena, ką vilniečiai bandė įrodyti rungtynėse su „Neptūnu“?

Kauno „Žalgiris“ – ar pavyks triumfuoti po metų pertraukos?

Priėjome prie paskutinės finalo ketverto dalyvės – Kauno „Žalgirio“ ekipos. Pastaruoju metu komandoje chaosas, žaidimas nėra toks geras, kaip visi norėtų, patirtos dvi nesėkmės prieš gerokai silpnesnius varžovus, sunkios pergalės prieš vidutiniokus ir trys pralaimėjimai Eurolygoje iš eilės.

Ekipą paliko Ramūnas Butautas, su juo pasitraukė ir sporto direktorius Algirdas Brazys, o už komandos vairo stojo Darius Maskoliūnas. Po daugybės pasikeitimų, netikėtų nesėkmių Ventspilio „Ventspils“ ir Vilniaus „Perlo“ ekipoms, sumažėjo gretos žmonių, kurie dar tiki „Žalgirio“ triumfu LKF ar kituose čempionatuose.

Kauniečiai pusfinalyje susitiks su Šiaulių „Šiauliais“. Dvikova jau dabar aišku, kad bus įtempta. Šiauliečiai, praeitą savaitę palaužę „Lietuvos rytą“, turi daugybę papildomos motyvacijos iškovoti pergalę ir prieš legendinę Lietuvos ekipą, tačiau ar tai pavyks padaryti, sužinosime šį savaitgalį.

LKF Didžiosios taurės finalo ketvertą pradės būtent kauniečiai, kurie Vilniaus „Siemens“ arenoje 17.30 val. susitiks su šiauliečiais. Vėliau, 20.00 val., į dvikovą stos ir turnyro šeimininkai, kurie priims Kėdainių „Nevėžio“ iššūkį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: