Artėįjantį šeštadienį, 15 val., Žalgirio arenoje bus atidaryta fotoparoda „Kaunas-Grenoblis. Susikirtę žvilgsniai” – kauniečių ir grenobliečių fotomenininkų įžvalgos apie susigiminiavusius miestus.

Grenobliečiai Thierry Chenu ir Thomas Guilemin lankėsi Kaune 2011 m. vasarą. Pirmasis menininkas sekė Kauno kasdienybę embleminiu, atvirutiniu vaizdu. Antrasis ieškojo Kauno žmogiškojo veido – lankėsi pas menininkus, dairėsi atokiuose Žaliakalnio kampeliuose.

Kauno fotografai Gintaras Česonis ir Mindaugas Kavaliauskas Grenoblyje lankėsi praėjusių metų spalį. Gatvės fotografijos šalininkas Gintaras Česonis atrado Grenoblį kaip dviratininkų ir skubančių pėsčiųjų miestą.
Mindaugas Kavaliauskas tyrinėjo miestą kaip gyvą organizmą: žvalgėsi į peizažą, išskirtinį Grenoblio kraštovaizdį, lankėsi pas žmones: muzikos mokykloje, socialiame jaunimo centre, gaisrineje, regbio komandos treniruotėje, „fuksų” krikštynose, tramvajų depe ir kitur.

Abu lietuvių fotografai atkreipė dėmesį į dėl teisės į atvaizdą susvetimėjusius ir anonimais tapusius žmones. Gintaro Česonio fotografijose anonomiškumas aptariamas fotografuojant žmones iš nugaros ir gretinant su vitrinų manekenais. Mindaugo Kavaliausko keliose gatvės stiliumi atliktose fotografijose nepažįstamieji „ištrinami” pozityviai baltomis juostelėmis, dengiančiomis veidus.
Pirmasis šios parodos atidarymas įvyko Grenoblio miesto rotušėje 2012 m. rugsėjo 10 dieną. Atidaryme dalyvavo Grenoblio miesto meras ir miestiečiai, Kauno delegacija, LR Kultūros atašė Prancuzijoje Rasa Balčikonytė, prancūzų fotografai bei lietuvių autorius Mindaugas Kavaliauskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: