© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Argentiniečių poetas Juanas Gelmanas (Chuanas Chelmanas), ispaniškai kalbančio pasaulio garbingiausio literatūros apdovanojimo laureatas ir griežtas kariškių valdymo jo tėvynėje kritikas, antradienį mirė. Jam buvo 83-eji.

J.Gelmanas pastaruosius 20 metų gyveno išeivijoje, Meksikoje, ir apie jo mirtį paskelbė šios šalies Nacionalinė kultūros ir meno taryba.

J.Gelmano mirties priežastis kol kas nenurodoma. Laikraštis “Milenio”, kuriame jis turėjo savaitinę skiltį, pranešė, kad J.Gelmanas mirė namuose.

J.Gelmanas laikomas vienu didžiausių ispaniškai kalbančio pasaulio poetų ir taip pat garsėjo griežta pozicija prieš karinių režimų, kurie kažkada valdė Lotynų Amerikos šalis, tarp jų – jo gimtąją Argentiną, nebaudžiamumą.

Be kitų apdovanojimų jis gavo 2007 metų Ispanijos Cervanteso (Servanteso) premiją – garbingiausia literatūros apdovanojimą ispaniškai kalbančiame pasaulyje.

Be to, kad buvo poetas, jis dirbo žurnalistu ir vertėju. Jis išleido daugiau kaip 30 knygų.

J.Gelmanas patyrė 1976-1983 metais valdžiusio Argentinos karinio režimo žiaurumą – žuvo jo sūnus ir marti. Marcelo (Marselo), kuris žuvo 20 metų, palaikai buvo rasti tik 1989-aisiais.

Marti Maria Claudia Garcia (Marija Klaudija Garsija) tebėra dingusiųjų sąraše. Ji 1976 metais buvo pagrobta Buenos Airėse ir išvežta į kaimyninį Urugvajų. Tuo metu ji laukėsi.

Jos duktė buvo perduota vieno urugvajiečių policininko šeimai, o motinos palaikai taip niekada ir nebuvo rasti.

J.Gelmanas daug metų kovojo ir 2000-aisiais pagaliau susekė savo vaikaitę. Tai vienas garsiausių iš tų atvejų, kai Argentinos karinės diktatūros režimas pagrobdavo kūdikius ir atiduodavo juos kitiems žmonėms.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: