Donatas Motiejūnas tikisi įsitvirtinti NBA lygoje Nuotr. Fotodiena.lt / K.Kavolėlis

Lenkijos lygos finale besikaunantis Donatas Motiejūnas bando padėti Gdynės „Asseco Prokom“ komandai padėti iškovoti dar vieną trofėjų. Priklausomai nuo to, kaip ilgai užtruks finalo serija, gali priklausyti ir lietuvio galimybės atstovauti gimtajai šaliai.

Lenkijos laikraščio „Przeglad Sportowu“ žurnalistas pakalbino perspektyvųjį Motiejūną apie jo sprendimą Italiją iškeisti į Lietuvos kaimyninę šalį, NBA planus ir vietą rinktinėje.

– Prisimenant praėjusius metus, ar galite teigti, kad sprendimas keltis į Lenkiją buvo teisingas? – žurnalistas paklausė Motiejūno.
– Norėjau būti komandoje, kurioje turėčiau svarbų vaidmenį ir galėčiau parodyti, ką moku, bei tobulėti. Nesitikėjau gauti tiek laisvės. Esu dėkingas treneriams, kurie man padėjo.

– Ar sezono eigoje turėjote pasiūlymų keisti komandą? Ypač, kuomet iškritote iš Eurolygos ir VTB Vieningosios lygos.
– Taip, turėjau. Tariausi su savo šeima, tėčiu. Kitą sezoną kelsiuosi į NBA, todėl keisti komandą dėl 3 mėnesių nebūtų buvusi protinga mintis. Aš puikiai susižaidžiau su „Asseco Prokom“ komanda, žinau šiuos vyrukus, todėl norėjau likti. Tiesiog nemačiau priežasties, kodėl turėčiau palikti Lenkiją.

– Ar nemanote, kad persikėlimas į NBA bus sudėtingas? Visgi skirtumai tarp Lenkijos ir NBA lygų yra milžiniški.
– NBA žaidžia atvirą krepšinį. Lenkijoje varžovai žino kaip žaidžiu aš, todėl kiekvienos rungtynės tampa vis sunkesnės ir sunkesnės. Oponentai dvigubina, net trigubina gynybą prieš mane. Šiuo metu Lenkijoje žaisti net sunkiau nei NBA. Nereikia manyti, kad žaidžiu tik Lenkijos lygoje. Rungtyniavau Eurolygoje su geriausiais krepšininkais. Lenkijos pirmenybės trunka tik 2 mėnesius sezono pabaigoje.

– Kokie yra jūsų kelių savaičių ateities planai? Ketinate atstovauti rinktinei?
– Šiuo metu turiu tam tikrų problemų susijusiu su rinktine ir NBA. Kęstutis Kemzūra nori, kad aš būčiau rinktinėje. Nenoriu per 2 ar 3 savaites prarasti visos savo gyvenimo svajonės. Tai priklauso ir kuomet aš baigsiu Lenkijos čempionatą. Jeigu laimėsime 4-0, tuomet turėsiu daugiau laiko. Jeigu serija baigsis 4-3, turėsiu 2 savaites susitvarkyti draudimo reikalus. Tai ir yra didžiausia problema.

Ieškome būdų, kaip galėtumėme išspręsti šią problemą. Aš labai noriu būti rinktinėje ir treneris mane supranta. Noriu treniruotis ir dirbti su geriausiais krepšininkais. Kas būtų, jeigu kas nors nutiktų? Kas pasirašys sutartį su manimi? Kam reikia traumuotų krepšininkų? Niekam. Jonas Mačiulis turėjo sveikatos problemų ir Milano „Armani Jeans“ su juo sutarties nepratęsė.

– Jeigu praleisite vasarą be rinktinės, kas tuomet?
– Vyksiu keletai savaičių į Italiją. Dirbsiu ten su asmeniniu treneriu. Tikiuosi, susitiksiu ir su Hiustono „Rockets“ atstovais, nes jie bus Europoje.

– Kaip klostosi reikalai su „Rockets“? Ar jau pasakėte, kuomet atvyksite?
– Sutartį pasirašyti galiu tik nuo liepos 1 dienos. Kuomet pasirašysiu kontraktą, tuomet ir galėsiu vykti.

– Ar esate įsitikinęs 100 proc., kad žaisite NBA?
– Tai nėra 100 proc. Aš jiems pasakiau, jeigu manęs nemato žaidžiančio, nenoriu ten vykti. Nebūsiu tas, kuris sėdės ant suolelio nuolatos. Aš geriau vykčiau į pajėgią Eurolygos komandą ir ten kovočiau dėl vietos aikštėje. „Rockets“ teigė, kad mane mato savo planuose, tačiau jiems turiu įrodyti, kad galiu žaisti.

– Kuomet buvote mažas, ar „Rockets“ buvo mėgstamiausia komanda?
– Tuo metu Lietuvoje visi žiūrėdavo kaip žaidžia Arvydas Sabonis Portlando „Trail Blazers“ komandoje. Man patiko, kaip jis žaidė. Kai paaugau, pradėjau daugiau žiūrėti Eurolygos kovas. Man labai patiko Luisas Scola, kaip jis žaidė nugara į krepšį.

– Ar Sabonis buvo tas žaidėjas į kurį lygiavotės?
– Kuomet buvai vaikas – taip. Kuomet užaugau, pradėjau žiūrėti į dar žaidžiančius krepšininkus, ko galiu išmokti iš jų. Toks žaidėjas bus Scola.

– Scola žaidžia „Rockets“ komandoje, taigi kitą sezoną išsipildys jūsų svajonė?
– Tikiuosi to. Jeigu nieko nenutiks iki sezono pabaigos, tuomet taip ir įvyks.

– Ar esate kada susitikęs su Scola?
– Turėjau galimybę padaryti tai pernai, kuomet vyko naujokų birža. Buvau papietauti Hiustone su „Rockets“ atstovais. Scola tuo metu gydėsi traumą ir buvo Hiustone, tad ten jį ir sutikau.

– Daug jaunų lenkų išvyksta į Italiją. Ar tai geras sprendimas?
– Tai priklauso, kokią komandą pasirinksi ir ar ta komanda mato tą žaidėją savo ateities planuose. Taip pat priklauso kaip pasiruošęs ten nuvažiuosi. Trevizo „Benetton“ buvo nustebę, kuomet pamatė mane. Sakė, kad joks žaidėjas tokio amžiaus neturi tokių įgūdžių, kuriuos turėjau aš. Tuomet aš dar neturėjau patirties, nes Lietuvos lyga ženkliai skiriasi nuo Italijos.

Manau, kad savo šalį turi palikti kuo greičiau. Užsienyje tave žmonės mažiau atpažįsta. Prieš išvykdamas Lietuvoje turėjau gerą sezoną ir maniau, kad esu geras krepšininkas, tačiau nuvykęs į Italiją susidūriau su sunkumais. Visgi aš juos įveikiau.

– Taigi manote, kad jaunasis Mateuszas Ponitka padarė klaidą, kad sudarė ilgalaikę sutartį su „Asseco Prokom“?
– Jis žais Eurolygos komandoje ir turės galimybe savo parodyti kitais metais. Viskas priklauso tik nuo jo. Aš dirbau labai sunkiai. Mateuszas turi daryti tą patį. Psichologiškai yra sunkiau būti kitoje šalyje – tu neturi šeimos, draugų, esi vienas. Bet iš kitos pusės taip tik stiprėji.

Girdėjau iš kitų komandos draugų, kad Ponitka yra vienas talentingiausių Lenkijos krepšininkų. Negaliu sakyti, kad jis toks nėra, tačiau jis turi suprasti, kad reikia sunkiai dirbti. Čia yra Lenkija, o ne Ispanija. Turi dirbti kiekvieną dieną ir galbūt vieną dieną tave kas nors pamatys ir galėsi kilti aukščiau.

– Jeigu išvyksite į NBA, kas padarytų jus laimingą?
– Būti geriausiu metų žaidėju. Suprantate, aš noriu kuo labiau patobulėti. Visgi tapti geriausiu žaidėju būnant naujoku yra neįmanoma. Aš niekuomet nebūnu patenkintas savo žaidimu, nes jeigu būčiau toks, tai reikštų, kad nebeturiu kur kilti. Nemanau, kad galima sužaisti tobulas rungtynes.

– LeBronas Jamesas neseniai pelnė 40 taškų, atkovojo 18 kamuolių ir atliko 9 rezultatyvius perdavimus.
– Tai nutinka kartą per sezoną. Kuomet buvau vaikas, sakydavau, kad noriu būti geriausias krepšininkas pasaulyje. Žmonės iš manęs juokėsi. Jie tai daro netgi dabar, sako, kad aš kvailas. Taigi, kodėl aš negaliu pabandyti būti geriausiu? Niekas negalės sakyti jog aš kvailas, nes bandau.

– Manote, kad šį sezoną patobulėjote?
– Nežinau. Žmonės iš šalies sako, kad patobulėjau ženkliai, tačiau aš nejaučiu itin didelio skirtumo. Esu laimingas, kad žmonės šnekėjo, jog aš negaliu atkovoti kamuolių. Italijoje to nepavyko padaryti, tačiau šiemet savo kritikams įrodžiau, kad aš galiu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: