© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Cukrinis diabetas – dažna ir sunki liga dažniausiai sergantįjį palaužianti ilgam. Leidžiami vaistai neretai lydi visą likusį gyvenimą. Ši liga dažnai pasireiškia vaikystėje, o ankstyva diagnostika – būtina tinkamo gydymo būdo paskyrimui, kurio vienas pagrindinių tikslų – užtikrinti gerą glikemijų kontrolę ir atitolinti lėtinių diabeto komplikacijų vystymąsi.

Egzistuoja įvairios diabeto formos, tokios kaip 1 ar 2 tipo cukrinis diabetas, sąlygotas kompleksinių priežasčių – susidariusių antikūnų prieš kasą, įvairių genų ir aplinkos veiksnių.

Naujausių tyrimų duomenimis, daliai asmenų, kuriems diagnozuotas 1 tipo diabetas, nerandama antikūnų prieš kasą, tai leidžia įtarti monogeninį diabetą. Monogeninis diabetas dažniausiai yra susijęs su vieno geno mutacija ar pažaida. Tokio diabeto diagnozė gali būti nustatyta tik atlikus genetinius tyrimus. Tai yra iššūkis techniniu ir kainos atžvilgiu, todėl ši liga labai dažnai lieka tiesiog nediagnozuota.

Daugumą monogeniniu diabetu sergančių pacientų galima gydyti geriamaisiais sulfonilšlapalo preparatais ir/ar vien tik dieta, todėl nebereikia dažnų ir daug problemų sukeliančių insulino injekcijų. Šis atradimas labai reikšmingas ir ženkliai gerina tokių pacientų kasdienį gyvenimą.

Be to, šiems pacientams paskyrus patį tinkamiausią gydymo būdą, galima daug veiksmingiau kontroliuoti ligą, tai leidžia pristabdyti lėtinių diabeto komplikacijų vystymąsi ir užtikrinti efektyvią jų prevenciją bei prailginti jų gyvenimo trukmę.

Šiuo metu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Endokrinologijos institute vykdomas tarptautinis Lietuvos – Šveicarijos programos „Moksliniai tyrimai ir plėtra“ projektas „Genetinis diabetas Lietuvoje“, kurio tikslas yra ištirti visus diabetu sergančius vaikus ir suaugusius iki 25 metų amžiaus dėl galimo genetinio diabeto.

Nustačius genetinį diabetą, geriausi Lietuvos gydytojai endokrinologai spręs dėl galimybės atsisakyti leidžiamų insulino preparatų ir tolimesnio gydymo geriamaisiais vaistais. Tyrimai atliekami nemokamai, sutartu laiku atvykus į Kauno klinikas.

Daugiau informacijos www.cdgenas.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: