Petras Palilionis
(c) KMN.lt archyvo nuotr.
Petras Palilionis

Kauno menininkų namuose birželio 7 d., antradienį, 17 val. atidaroma poeto Petro Palilionio fotografijos darbų paroda „Vardai ir Veidai“.

„Vardai ir Veidai – dvi pagrindinės kiekvieno vizitinės kortelės. Kartais jie būna taip daiktan suaugę, kad jėga neatplėši. Kaip koks dviveidis Janas. Skirtumas tik tas, kad senovės romėnų dievas saugojo ir atverdavo (miestų vartus), o Vardai ir Veidai (jeigu jums priimtinas toks gretinimas) – atveria (mūsų asmenybes). Veidas, žinoma, pirminis. Vienas, visam gyvenimui. Net jei pakeisi, jo neįkeisi“, – sako Petras Palilionis.

Poetas, eseistas, vertėjas Petras Palilionis gimė 1940 m. rugsėjo 6 d. Pabuojuose (Pasvalio r.). 1961 m. baigė Panevėžio hidromelioracijos technikumą, 1969 m. baigė VU teisę. Poezijos, dokumentinės prozos ir video scenarijų, bei kultūros laidų kūrėjas. 1966-89 m. dirbo TVR žurnalistu. Nuo 1989 m. LRS Kauno skyriaus pirmininkas. 2001 m. LATGA-A Kauno filialo direktorius. Šiuo metu P. Palilionis yra Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas.

Paroda „Vardai ir Veidai“ eksponuojama iki liepos 1 d. Įėjimas nemokamas.

Autorius mintys apie parodą

Vardai ir Veidai – dvi pagrindinės kiekvieno vizitinės kortelės. Kartais jie būna taip daiktan suaugę, kad jėga neatplėši. Kaip koks dviveidis Janas. Skirtumas tik tas, kad senovės romėnų dievas saugojo ir atverdavo (miestų vartus), o Vardai ir Veidai (jeigu jums priimtinas toks gretinimas) – atveria (mūsų asmenybes). Veidas, žinoma, pirminis. Vienas, visam gyvenimui. Net jei pakeisi, jo neįkeisi.

Vardą galima prarasti ir už jokius pinigus nebesusigrąžinti. Veido, jeigu jis nesuvisuomenintas arba savarankiškai neužstatytas, kokioje nors kasdienybių rinkoje – niekada.

Veidas patikimiausias asmens tapatybės garantas. Stipriajai lyčiai jis – vyriškumo, jėgos, išminties simbolis. Silpnajai – dažniausiai – vedantis iš proto papuošalas.

Pradėję gyvenimą Veidu, baigiame jį Vardu. Vardas, tarsi keršydamas Veidui, nepalyginamai ilgaamžiškesnis. Veido, žiūrėk, jau seniai nebėra, o Vardas gyvas ir gyvas, nenueina nuo žmogaus arba žmonijos lūpų.

Veidais didžiuojasi šeimos, fotografijos, paveikslai, kinai, televizijos, konkursai, šou ir visa kita prieš išnykimą piestu stojanti laikinybė.

Vardai stengiasi nenusileisti koncertais, radijais, internetais, bibliotekomis, muziejais, prisiminimais, antkapiais, archyvais etc.

Šioje parodoje Vardų daugiau negu Veidų. Tačiau eksponuojami kai kurie Veidai, drįstu manyti, jau yra tapę mūsų kultūros praeities ir dabarties simboliais. Visi jie – patys iš savęs, iš jų ir iš parodos autoriaus gyvenimo kelionės.

P.S. Mano asmeniškame herbe (o iš tikrųjų – ekslibryje), prieš 50 metų sukurtame šviesios atminties dailininko Česlovo Kontrimo, tarsi išpranašaudamos laukiantį gyvenimą ir būsimą veiklą, grakščiais liemenimis puikuojasi trys vilioklės, trys mūzos.

Pirmąsias dvi, Kaliopę ir Temidę, privatizavusias beveik visą mano kūrybinę energiją ir laiką, tikiuos, jūs žinote. Trečiąja, jeigu būtų galėjusi, tikriausiai būtų tapusi fotografija. Nūnai belieka atsiprašyti trečiosios vilioklės, o taip pat žymiųjų foto menininkų – Aleksandro Macijausko ir Romo Juškelio. Iškilųjį Aleksandrą apvyliau profesiniais darbais nepagrįsta buvusia naryste Lietuvos foto menininkų sąjungoje. Kantrųjį Romą – nelygiaverte partneryste. Jiems, maloniems bičiuliams, Kauno menininkų namams ir būsimiems žiūrovams su nuoširdžia padėka, – Petras Palilionis.

Kauno menininkų namų informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: