(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija atkreipia dėmesį, kad pagyvėjant darbams statybvietėse, tiek susijusiose su 2011 metų Europos krepšinio čempionatu, tiek ir kitose, ypač didėja tikimybė jose įvykti nelaimingiems atsitikimams darbe. Pasiruošimo krepšinio mėgėjų šventei neturi aptemdyti gyvybių netektys ar susižalojimai darbe.

Valstybinė darbo inspekcija primena, jog už tai, kad nelaimingiems atsitikimams darbe būtų užkirstas kelias atsako visi statybos proceso dalyviai – užsakovai, projektuotojai, rangovai, savarankiškai dirbantys asmenys. Į statinio techninius projektus projektuotojai privalo įtraukti prevencinius reikalavimus dėl darbuotojų saugos ir sveikatos, užsakovai – numatyti finansavimą jiems įgyvendinti. Rangovai, organizuodami darbus, turi numatyti konkrečias priemones, užtikrinančias darbuotojų saugą ir sveikatą.

Atkreiptinas įmonių, padalinių vadovų dėmesys į potencialias rizikas nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti statybvietėse, ypač tose, kuriuose dirba ne viena statybos įmonė. Tai – darbuotojų saugos ir sveikatos ūkio subjekte koordinavimas, organizavimas, pavojingi darbai – darbai aukštyje, žemės kasimo darbai, krovinių transportavimas.

Labai svarbu nuolat vertinti riziką ir imtis atitinkamų saugos priemonių statybvietėje visą laiką kintančiomis aplinkybėmis. Ypatingą dėmesį reikia skirti ir tinkamai mokyti darbuotojus, kurių darbo stažas įmonėje iki 1 metų.

Per du šių metų mėnesius atliekant statybos darbus jau įvyko 6 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe, pernai tokiu pačiu laikotarpiu vykdant šiuos darbus sunkiai sužalotas 1 darbuotojas.

Valstybinė darbo inspekcija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: