(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pajūrio regioniniame parke, Klaipėdos krašto pakrantės II-ojo Pasaulinio karo gynybiniuose įtvirtinimuose, birželio ir liepos mėnesiais vyks žymaus aktoriaus Vlado Bagdono režisuotas spektaklis „Juodoji tvirtovė prabyla“. Į veiksmą įtraukti ne tik autentiški vokiečių kareivio Gi Sajerio prisiminimai, bet ir daug tų laikų memuarų, dokumentinės medžiagos. Toliau vykdant kasinėjimus, atkasta dalis dar vienos zenitinio pabūklo aikštelės, kuri bus panaudota finalinėse spektaklio scenose.

Pajūrio regioninio parko direkcijos pastangomis buvusioje Memel-Nord baterijoje prieš penketą metų atsirado informacija apie Pajūrio regioninio parko vertybes. Projekto „Jūrinio turizmo infrastruktūros plėtra žemyniniame Lietuvos Baltijos pajūryje” lėšomis baterija buvo išvalyta, įvesta elektra. Pajūrio regioninis parkas nuolatos bendradarbiauja su Klaipėdos karybos istorijos klubo nariais, kurie padeda kaupti militaristinius eksponatus, juos prižiūri ir mielai rodo lankytojams, veda temines ekskursijas. Prie baterijos eksponatų papildymo prisideda ir vietinis kraštotyrininkas Vytas Tamošiūnas. Ekspozicija nuolatos domisi regioninio parko lankytojai, tačiau išskirtinio dėmesio sulaukiama, kuomet čia vyksta teatralizuoti vaidinimai.

Šįmet žiūrovams bus pristatytas naujas spektaklis „Juodoji tvirtovė prabyla“. Pagrindinį Gi Sajerio vaidmenį atliks Klaipėdos teatro aktorius Donatas Švirėnas, taip pat pats režisierius Vladas Bagdonas, epizodinius vaidmenis – Klaipėdos karybos istorijos klubo nariai. Kareivį-vaiką vaidins penkiolikmetis režisieriaus sūnus Juozapas Bagdonas.

Spektaklį vienu metu galės pamatyti tik 25 žiūrovai. Apsigaubę specialiais pledais, su žibintais rankose jie eis drauge su aktoriais per tamsius ir drėgnus baterijos labirintus, o finale pakils į zenitinio pabūklo aikštelę pasveikinti saulę ir taiką. Jų lauks saulėlydžio vaišės drauge su aktoriumi Vladu Bagdonu žvelgiant į jūrą, klausantis ilgesingų karo dainų, dainuojamų vokiškai, rusiškai, lietuviškai. Pagal režisieriaus sumanymą spektaklis visuomet baigsis prieš pat saulėlydį.

Spektaklio premjera – birželio 12-ąją 20 val. „Juodoji tvirtovė prabyla“ bus vaidinama birželio ir liepos mėnesiais šeštadieniais.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: