Šiandieną apyvartoje pasirodys trys nauji pašto ženklai, skirti garsių visuomenės veikėjų atminimui. Pašto ženklų serijoje “Žymūs žmonės” šįkart bus įamžinta rašytoja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, dailininkas Justinas Vienožinskis bei filosofas, pedagogas Stasys Šalkauskis.

Kartu bus išleistas ir pirmos dienos vokas su šia serija. Tą pačią dieną Vilniaus apskrities centriniame pašte pirmosios dienos datos spaudu bus antspauduojama pašto korespondencija, apmokama naujaisiais pašto ženklais.

Ženklus su žymių žmonių portretais sukūrė dailininkė Aušrelė Ratkevičienė. Rašytojai G. Petkevičaitei-Bitei skirtas pašto ženklas bus išleistas 100 tūkst. tiražu. Jo nominalinė vertė – 1,35 Lt. Tokiu pat tiražu bus išleistas ir ženklas, skirtas S. Šalkauskiui. Šio ženklo vertė – 2,90 Lt. J. Vienožinskiui skirtas pašto ženklas bus išleistas kiek didesniu – 150 tūkst. tiražu, jo vertė – 2,15 Lt.

Šios XX a. pr. gyvenusios iškilios asmenybės aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, savo darbais švietė ir ugdė tautą, prisidėjo formuojant lietuvių identitetą.

G. Petkevičaitė-Bitė yra moteriškosios ir realistinės lietuvių literatūros pradininkė, rašytojos visuomenininkės pavyzdys. Geriausi jos kūriniai pasižymi literatūros visuomeniškumo suvokimu, giliu humanizmu, pagarba žmogaus asmenybei ir jo prigimtinėms teisėms.

Tokias pat idėjas skleidė ir filosofas S. Šalkauskis. Jam buvo svetimos išskirtinės ideologijos ir politinis radikalizmas, lygiai kaip nepriimtina bet kokio plauko ksenofobija ir apskritai nepagarba žmonėms. S. Šalkauskis buvo ne tik lietuviškosios filosofijos pradininkas bei filosofijos epochos kūrėjas, bet ir pedagogas, išauginęs visą kartą garsių žmonių, tarp kurių paminėtini filosofai Antanas Maceina, Juozas Girnius.

Nemažiau ryškų pėdsaką lietuvių kultūriniame gyvenime paliko ir dailininkas J. Vienožinskis. Kovodamas dėl Lietuvos dailės vystymo, jis paliko ryškų pėdsaką lietuvių tautinės dailės plėtotėje. Parašė dailės kritikos straipsnių, kuriuose kėlė dailės nacionalinio savitumo problemas, aiškino plastinės išraiškos svarbą, smerkė natūralizmą, kūrybos sustabarėjimą. Šiuo metu Vilniuje veikia jo vardu pavadinta dailės mokykla.

Akcinė bendrovė Lietuvos paštas – didžiausia ir seniausia pašto paslaugas teikianti bendrovė šalyje. Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25–30 pašto ženklų. Lietuvos paštas taip pat teikia pasiuntinių, logistikos, finansinio tarpininkavimo ir elektronines paslaugas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: