(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Atsižvelgus į praėjusiais metais išsakytas pastabas dėl stojamųjų egzaminų į menų studijų programas, šiemet priėmimas bus rengiamas pagal patobulintas taisykles. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius patvirtino stojamųjų egzaminų į menų studijas ir meno pedagogikos studijų programas organizavimo ir vertinimo tvarką. Akademijos ir kolegijos jau gali pradėti rengti bendrų stojamųjų egzaminų užduotis.

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės, tariantis su ekspertais ir praėjusių metų menų egzaminų organizatoriais priimti sprendimai, kaip patobulinti specialybės egzamino vertinimo kriterijus bei rezultatų skaičiavimo metodiką, egzaminų komisijos sudarymą, egzamino organizavimą.

„Siekiame, kad valstybės finansavimą gautų aukštosios mokyklos, vykdančios valstybei reikalingas menų studijas, kad priėmimo metu būtų įvertintas talentingas jaunimas, ir svarbiausia, mūsų ypatingieji talentai, – sako viceministrė N. Putinaitė. – Šiemet yra aiškiai apibrėžti vertinimo kriterijai, pakoreguota stojančiųjų specialiųjų gebėjimų vertinimo formulė, kuri leis aiškiau diferencijuoti egzaminų rezultatus. Vertinimo komisijų nariai bus iš anksto apmokyti, kaip taikyti vertinimo sistemą”.

Preliminariai numatoma, kad 2010–2011 mokslo metais valstybė finansuos 860 menų studijų pirmakursių – 544 universitetuose ir 312 kolegijose. Pagrindinė priėmimui į menų studijas skirtų lėšų dalis bus padalyta bendra tvarka, kai valstybės finansavimą gauna tos aukštosios mokyklos ir studijų programos, kurias pasirenka geriausi stojantieji. Jie vertinami pagal mokyklos baigimo rezultatus, tačiau dėl šių studijų specifikos didžiausią vertę įgyja stojamasis specialybės egzaminas.

Valstybės finansavimas menų studijų sričiai šiemet atskiriamas į dvi krypčių grupes. Vienoje dėl valstybės finansavimo konkuruos stojantieji į muzikos, teatro ir kino, šokio studijų programas, o kitoje – į dailės, dizaino, architektūros, fotografijos, medijų studijas. Pagrindą tokiam perskyrimui sudarė praėjusių metų pabaigoje Vyriausybės patvirtinta nauja studijų sričių ir krypčių, pagal kurią vykdomos studijos, klasifikavimo sistema.

Menų studijų atžvilgiu pirmą kartą pritaikyta Mokslo ir studijų įstatyme numatyta studijų finansavimo naujovė – tikslinis studijų finansavimas. Jungtinė Švietimo ir mokslo ministerijos ir Kultūros ministerijos komisija tikslinio finansavimo būdu paskirstė 73 studijų vietas pagal valstybės poreikį: universitetams – 67, kolegijoms – 6.

Stojamuosius egzaminus vykdys Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO). Jie vyks birželio 18 – liepos 3 dienomis.

Stojamųjų egzaminų į menų studijas organizavimo ir vertinimo tvarką galima rasti čia: http://www.mokslas.lt/files/uploaded/stojamieji_i_menus_ir_meno_pedagogika.pdf.

LR Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: