Penkiems Kauno menininkams įteiktos kultūros ir meno premijos
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiandien, spalio 11 d., Kauno rotušėje miesto meras Rimantas Mikaitis įteikė Savivaldybės įsteigtas Kultūros ir meno premijas šių metų laureatams: Romualdui Požerskiui, Donaldui Kajokui, Virginijai Vitkienei, Osvaldui Jablonskiui ir Leonui Vytautui Striogai.

Pirmą kartą menininkams įteikti vardiniai laureatų ženklai su Kauno simbolika. Juos iš kobalto, nerūdijančio plieno ir žalvario sukūrė skulptorius Aloizas Jonušauskas.

Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir meno premijos įsteigtos ir pirmą kartą įteiktos 2007 m.

„Šiemet tiek daug kalbėjome apie krepšinį, tačiau neužmiršome, kad Kaunas yra ir kultūros centras. Neseniai teko dalyvauti net trijų tarptautinių renginių – „Auros“ šiuolaikinio šokio festivalio, Kauno kino festivalio ir Tekstilės bienalės atidarymuose.

Pelnytai galime didžiuotis, kad Kaune turime tiek daug kūrėjų. Šiandien pagerbsime vieną moterį ir keturis vyrus, bet tai nereiškia, kad moterys mažiau kūrybingos. Kaunietės itin aktyvios, todėl esu įsitikinęs, kad kitais metais jų apdovanosime daugiau“, – kalbėjo meras R. Mikaitis.

Laureatus taip pat sveikino Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir meno tarybos pirmininkė Ina Pukelytė.

„Taryba įsteigta tik šiemet. Džiugu, kad apdovanojimus galėjome skirti geriausiems iš geriausių Kauno menininkų. Jų kūryba šviečianti, gražinanti mūsų gyvenimą“, – sakė I. Pukelytė.

Apie kiekvieną menininką, prieš įteikiant apdovanojimą, kalbėjo kolegos, geriausiai žinantys, ką vienas ar kitas laureatas sukūrė, kuo pasižymi jo kūryba.

Visi lauretai žinomi ne tik Lietuvoje. Tapytojo O. Jablonskio paroda šiomis dienomis iškeliauja į Čikagą. Fotomenininko R. Požerskio pavardė puikuojasi meno enciklopedijose. Nemažiau garsus skulptorius V. Strioga. Apie poetą D. Kajoką kolega Petras Palilionis pasakė, kad jo kūryba jau tampa klasika. V. Vitkienė – jauna menininkė, bet jau spėjusi pagarsėti kūrėja, Tarptautinės Kauno tekstilės bienalės direktorė.

Visi šie menininkai gavo ne tik vardinį laureato ženklą, gėlių, bet ir 10 tūkst. litų.

Susirinkusiems į Rotušėje vykusį renginį koncertavo Kauno bigbendas, vadovaujamas Arvydo Buto.

Pagerbti menininkus atvyko mero pavaduotojas P. Mačiulis, miesto Tarybos nariai A. Kriščiūnas, N. Rudgalvienė, M. Panceris, V. Vasilenko, S. Kairys, I. Matijošaitienė, administracijos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Miladauskas, Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas, laureatų giminės, bičiuliai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: