(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

2010-aisiais metais į Guildhallo mokyklos aukso medalininkų sąrašus bus įrašyta ir lietuvės pianistės Martynos Jatkauskaitės pavardė.

Viena iš trijų presitžiškiausių Londono muzikos mokyklų, Guildhallo muzikos ir dramos mokykla, kasmetinį “Aukso medalio” konkursą instrumentininkams ir daininkams regia nuo 1915 metų. Šiais metais šį svarbų apdovanojimą ir dešimties tūkstančių svarų prizą laimėjo pianistė Martyna Jatkauskaitė – pirmoji laureatė iš Lietuvos.
M. Jatkauskaitė konkursinę programą – labai sudėtingą Sergejaus Prokofjevo “Koncertą fortepijonui Nr. 3” – gegužės 5-os vakarą grojo milžiniškoje ir pilnoje klausytojų Barbicano meno centro koncertų salėje. Dėl apdovanojimo varžėsi trys finalininkai – be lietuvės, taip pat grojo pianistė iš Rumunijos Diana Ionescu (ji konkurse užėmė antrą vietą) ir airis violančelistas Brianas O’Kane’as. Savo bendramoksliams akompanavo Guildhallo mokyklos simfoninis orkestras.

Mūsų pianistė sudėtingą partiją grojo virtuoziškai, energingai ir pasitikinčiai, galima buvo pasimėgauti puikiu dialogu tarp solistės ir Peterio Starko vadovaujamo orkestro. Tad autoritetingai konkurso žiuri ilgai svarstyti neteko. Pradėdamas teikimo ceremoniją, mokyklos direktorius Jonathanas Vaughanas pajuokavo, kad ir šiame konkurse, ir šiandien vykstančiuose Jungtinės Karalystės parlamento rinkimuose dalyvauja trys pagrindiniai kandidatai, “bet mūsų konkursantai, priešingai nei politikai, pateikia realias vertybes”.

Savo aukletine džiaugėsi ir profesorė Joan Havill, 14 metų neturėjusi tarp savo mokinių aukso medalio laimėtojų.

Žiuri nariais šių metų konkurse buvo Peteris Starkas, to vakaro Guildhallo simfoninio orkestro dirigentas, Jonathanas Vaughanas, mokyklos direktorius, muzikos kritikas Tomas Service’as (Guardian ir BBC), Nicholas Mathiasas iš IMG agentūros bei dirigentas James’as Gaffiganas, San Francisko simfoninio orkestro dirigentas.
Beje, tarp trijų Guildhallo mokyklos aukso medalio konkurso finalininkų buvo dar viena lietuvė – puiki pianistė Evelina Puzaitė, bet 2004 metais ją aplenkė smuikininkas Borisas Brovcinas.

Guildhallo mokyklos aukso medaliais yra apdovanoti tokie atlikėjai kaip Jacqueline du Pré (1960), Tasmin Little (1986) ir Brynas Terfelas (1989).

Martyna Jatkauskaitė yra Kauno Juozo Naujalio meno mokyklos auklėtinė, vėliau studijavusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas Veroniką Vitaitę. 2005 metais jaunoji pianistė laimėjo Baltijos šalių stipendiją ir išvyko studijuoti į Londono Guildhallo muzikos ir dramos mokyklą, kur pianistė su pagyrimu baigė magistro studijas. 2008 metų lapkričio mėn. pianistė debiutavo Wigmore salėje, vėliau su Londono festivalio orkestru pasirodė Cadogan salėje. Laimėjus įvairias stipendijas pianistė taip pat yra grojusi Barbican, Royal Festival salėse, surengė įsimintiną rečitalį Purcell Room. Šiuo metu Martynos mokslus remia Noswad labdaros bei Vandervell fondai.

LR Kultūros ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: