(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Per pastaruosius 10 metų buvo galima išsaugoti virš 450 gyvybių ir apsaugoti virš 840 sunkias traumas patyrusių darbuotojų. Nelaimingų atsitikimų būtų išvengta, jei darbuotojai būtų buvę reikiamai apmokyti ar instruktuoti kaip saugiai atlikti pavestą darbą bei būtų kontroliuojama jų darbo sauga.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, darbuotojų saugos ir sveikatos specialistų mokymo trukmė kartu su savarankiško darbo atlikimu yra vos 40 val.. Tokios trukmės mokymų nepakanka paruošti kvalifikuotam specialistui, atsakingam už kitų žmonių sveikatą ir gyvybę. Be to, dažnai abejojama mokymų kokybe.

Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos komisija, atsižvelgdama į keliamus kvalifikacinius reikalavimus ir suteikiamą atsakomybę darbuotojų saugos ir sveikatos specialistams, pritarė Kvalifikacinių reikalavimų darbuotojų saugos ir sveikatos specialistams projektui. Šiuo projektu mokymosi trukmė padidinama iki 240 valandų, o šių specialistų žinių tikrinimas bus vykdomas aukštosiose mokyklose. Numatoma, kad projekto nuostatos turėtų įsigalioti nuo 2014 metų pradžios.

Darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai privalo gerai žinoti, kaip turi būti įrengtos ir naudojamos darbo vietos, suprojektuoti technologiniai procesai, organizuotas darbas ir nustatyti darbo ir poilsio režimai, kad darbuotojo darbas būtų saugus. Taip pat, jis turi turėti specifinių žinių, kurios padėtų nustatyti darbuotojui potencialiai pavojingus ir žalingus veiksnius, žinoti, kokius organus jie veikia, kokios jų pasekmės, kaip juos pašalinti ir sukurti saugią aplinką darbuotojui. Be to, specialistai privalo žinoti kaip organizuoti pirmosios pagalbos suteikimą nukentėjusiam darbuotojui.

Kvalifikacijos kėlimas turėtų dominti tuos darbuotojų saugos ir sveikatos specialistus, kurie siekia išlikti konkurencingi darbo rinkoje. Nuo šių metų įmonės galės samdytis kitų šalių darbuotojų saugos ir sveikatos specialistus, turinčius pažymėjimus ar diplomus, patvirtinančius atitinkamų mokslo programų baigimą aukštosiose mokyklose.

Be to, darbdaviai yra suinteresuoti gauti kokybiškas darbuotojų saugos ir sveikatos specialisto paslaugas, kadangi įvykus nelaimingam atsitikimui darbe, įmonė moka didesnę nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmoką.

Nuo 2000 m. pradžios iki 2009 m. pabaigos nuo patirtų traumų nelaimingų atsitikimų darbe metu iš viso mirė 902 ir 1687 darbuotojai buvo sunkiai traumuoti.

LR Socialinės apsaugos ir Darbo ministerija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: