(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Penktadienį iškilmingas Poezijos pavasario laureato apdovanojimas vyko Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Čia surengta paroda.

„Visi, kurie domisi Poezijos pavasarių istorija, nori pamatyti laureatų nuotraukas ir kitus istorinius Poezijos pavasarių momentus, gali aplankyti parodą, kuri veiks iki birželio pabaigos”, – sako parodos organizatorė, muziejininkė Virginija Markauskienė.

Šiais metais Kauno miesto savivaldybės skiriamas prizas atiteko poetui Jonui Kalinauskui. Poetas padėkojo už įvertinimą ir sakė, kad Kaunas yra jo miestas, nors čia gyveno neilgai.

Prieš 47-erius metus, t. y. 1995 m., Kaune buvo sumanyta surengti Poezijos pavasarį. Pirmuoju laureatu tapo visų mylimas poetas Justinas Marcinkevičius, antruoju Algimantas Baltakis, trečiuoju – Eduardas Mieželaitis.

Nuo 1996 m. ilgą laiką Poezijos pavasariai vyko nuostabiame gamtos kampelyje, Lakštingalų slėnyje, Palemone. Čia susirinkdavo labai daug poezijos gerbėjų. Čia lankėsi poetas Bernardas Brazdžionis, kiti liaudies mylimi ir visada skaitomi poetai.

Vėliau sumanyta, kad į Palemoną vežioti poetus ir skirti papildomą transportą klausytojams yra ekonomiškai nenaudinga, todėl Poezijos pavasario šventė perkelta ant bruko… Dabar ji vyksta labai garbingoje vietoje – Maironio lietuvių literatūros muziejuje, tačiau žiūrovų – klausytojų mažėja ir mažėja. O priežastys labai įvairios…

Dažnai tenka girdėti, kad jaunųjų poetų kūrybos žmonės nesupranta. Jie nori skaityti ir girdėti tokią poeziją, kokią rašė Justinas Marcinkevičius, Jonas Strielkūnas, Bernardas Brazdžionis ir daug daug kitų poetų, kurių kūrybą patikrino laikas. Visiems patinka poezija, kurioje yra mintis, kuri įkvepia gyventi, dirbti, kuri moko mylėti Tėvynę, žmogų ir būti tikru žmogumi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: