Elvinas Jankevičius / vrm.lrv.lt archyvo nuotr.

Teisingumo ministras nusprendė iki Naujųjų metų nepriimti į savo komandą politinio pasitikėjimo patarėjų, o sutaupytas lėšas skirti etatinių psichologų, padėsiančių nuo liepos 1 d. apklausti nepilnamečius baudžiamajame procese, etatų įsteigimui.

„Jaučiu asmeninę atsakomybę, kad nuo liepos 1-osios nepilnamečių apklausos, kuriose privalės dalyvauti psichologai, vyktų sklandžiai. Pradžioje gali pasitaikyti atvejų, kad kai kuriose mažose savivaldybėse, kuomet psichologai iš sudaryto sąrašo negalės laiku sudalyvauti tokiose apklausose. Todėl, norėdamas, kad ši tvarka veiktų kuo sklandžiau, atsisakau patarėjų etatų,“ – sako teisingumo ministras E. Jankevičius.

Tai ministras vakar pasakė Vyriausybės kanceliarijoje vykusiame pasitarime dėl psichologų dalyvavimo nepilnamečių apklausose.

Ministro teigimu, trys psichologų etatai už šias lėšas būtų įsteigti Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje. Policijos departamento vadovybė pažadėjo, kad už šios institucijos lėšas būtų įsteigti dar du psichologų etatai.

Šie psichologai atvyktų į tas nepilnamečių apklausas, kuomet ikiteisminio tyrimo pareigūnams, prokurorams ar teismams nepavyktų prisikvieti psichologų iš specialaus sąrašo.

Teisėsaugos institucijų skaičiavimais, per dieną gali vykti 25-30 nepilnamečių apklausos, kuriose privalės dalyvauti psichologai.

Nuo liepos 1 d. psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose bus būtinas. Taip pat psichologas privalės dalyvauti nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją. Proceso dalyvių prašymu arba ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo teisėjo iniciatyva psichologai turės dalyvauti nepilnamečių nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose ir dėl kitų nusikaltimų, taip pat nepilnamečių įtariamųjų ir kaltinamųjų apklausose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: