Gitanas Nausėda. ELTA / Orestas Gurevičius nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad palaiko Vilniuje vykstantį ūkininkų protestą, nes šis paveikė valdžios pasirinkimą taisyti padarytas klaidas. Šalies vadovas mano, kad naujai įsigalioję sprendimai, neigiamai paveikę ūkininkus ir paskatinę juos protestuoti, buvo perdėti.

„Aš už tai. (…) Galbūt tai civilizuotos visuomenės požymis, bet kai labai skauda, įstatymu numatytuose ribose galima surengti štai tokį protestą, kuris netrikdo normalaus visuomenės gyvenimo. Tai buvo padaryta. Jeigu laikomasi visų nustatytų reikalavimų, tai yra politinis svertas padaryti įtaką ir, kaip matome, šiuo atveju ta padaryta įtaka duoda rezultatą“, – antradienį LRT televizijai teigė G. Nausėda.

„Šiuo konkrečiu atveju, dėl ko kilo nepasitenkinimas, turbūt tenka pripažinti, jog padaryta tam tikrų klaidų, iškraipymų, perlenkimų, jeigu juos taip galima pavadinti“, – pridūrė jis.

Taip pat, pasak šalies vadovo, dabartinė valdžia turi politinės valios išspręsti iškilusias problemas ir ištaisyti santykius su ūkininkais.

„Dabar jau aiškiai pasakyta, kad tuos perlenkimus bus mėginta ištaisyti pačiu artimiausiu metu. Tai yra, deja, tik pavasario sesijoje, bet jie bus ištaisyti. Aš matau tam tikrą politinę valią vis dėlto pripažinti klaidas, tai jau neblogai, nes dažnai ir to nėra padaroma. Tikiuosi, kad tai padės sugrąžinti normalią diskusiją ir dialogą tarp ūkininkų ir valdžios“, – sakė prezidentas.

ELTA primena, kad sausio 23–26 dienomis Vilniuje vyksta ūkininkų protesto akcija kurią organizuoja Lietuvos žemės ūkio taryba. Akcijos metu numatomi organizatorių susitikimai su aukščiausiais šalies pareigūnais.

Žemės ūkio taryba kritikuoja daugiamečių pievų atstatymo tvarką, nėra patenkinta kuro akcizų padidinimu, ūkininkams nepalankios saugomų teritorijų plėtros, akcentuoja, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė. Be kita ko, pabrėžiama, esą per Lietuvą gabenami rusiškos kilmės grūdai.

Antradienį žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas LRT radijui sakė, jog prasidėjus protestams dalis ūkininkų reikalavimų pradėti taisyti, pavyzdžiui, pirmadienį, jo teigimu, įregistruotas įstatymo projektas „žaliojo“ dyzelino ir suskystintųjų naftos dujų akcizams sumažinti. Ministras šiuo metu, be kita ko, Briuselyje derasi su Europos Komisijos pareigūnais, pirmiausia – dėl daugiamečių pievų atkūrimo tvarkos.

Prie akcijos prisijungė ir miško savininkus vienijanti Privačių miško savininkų asociacija.

Pirmasis ūkininkų protestas vyko sausio 8 dieną, kai visoje šalyje vyko laužų deginimo akcija. Tądien tarybos delegacija susitiko su premjere, žemės ūkio ministru, aplinkos viceministrais.

Nors po susitikimo Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas pasidžiaugė konstruktyvumu – esą su Ingrida Šimonyte buvo sutarta kartu spręsti ūkininkų keliamas problemas bei kovą susitikti darkart – po kelių dienų taryba pranešė, jog protestą tęs ir sausio pabaigoje važiuos į Vilnių.

Žygimantas Šilobritas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: