lsdp.lt archyvo nuotr.

NATO gynybos ministrai ketvirtadienį sutarė dėl tarptautinių štabų įsteigimo Baltijos šalyse, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje, pranešė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

“Taip, gynybos ministrai vieningai sutarė, kad visose šešiose valstybėse bus įkurti NATO pajėgų integravimo vienetai – štabai. Visos valstybės deklaravome, kad esame pasirengę juos priimti, mūsų sąjungininkai pasakė, kad jie pasiruošę siųsti savo karininkus ir tie štabai turėtų pradėti darbą maždaug nuo šių metų vidurio”, – po ministrų susitikimo telefonu iš Briuselio BNS sakė J.Olekas.

Pasak ministro, Lietuvos štabas įsikurs Vilniuje, kur jau yra ruošiamos patalpos.

“Laukiame atvykstančių mūsų sąjungininkų, kad jie pasižiūrėtų ir pateiktų galutinius savo poreikius. Esame įsigiję papildomos aparatūros, technikos, kas reikalinga aprūpinti tokį štabą”, – sakė gynybos ministras.

Pagal susitarimą, apie pusę štabe dirbsiančių karininkų sudarys Lietuvos kariškiai, kitą pusę – atvykstantys sąjungininkų kariai. Konkretus žmonių, dirbsiančių Lietuvos štabe, skaičius, pasak J.Oleko, bus sutartas jau pradėjus štabų veiklą.

Pasak ministro, štabai padės koordinuoti Lietuvos ir tarptautines pajėgas bendrų pratybų ir bendro pasirengimo metu, be to, “tai yra papildoma priemonė atgrasinti potencialiam priešui”.

“Aš manau, kad tai labai svarbus pasiekimas dėl mūsų saugumo”, – sakė J.Olekas.

Susitikime taip pat nuspręsta suformuoti NATOypač greitojo reagavimo jungtines pajėgas.

Siekdama atgrasysi Rusiją, NATO pernai sustiprino Baltijos šalių oro policijos misiją ir patruliavimą Baltijos jūroje, o Jungtinės Valstijos atsiuntė po karių kuopą į Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: