Laurynas Kasčiūnas. ELTA / Žygimantas Gedvila

Opozicijai priklausantys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai teigia, kad jau kurį laiką besitęsiančios įtampos tarp krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno trukdo reikiamų sprendimų gynybos srityje priėmimui. Politikai mano, šie nesutarimai yra nulemti to, jog A. Anušauskas atsidūrė NSGK pirmininko šešėlyje – daugelis svarbių pokyčių gimsta ne Krašto apsaugos ministerijoje (KAM), o komitete. Opozicijai priklausantys NSGK nariai taip pat akcentuoja, kad reikiamą sutarimą pasiekti trukdo ir tai, kad ministras yra retas svečias komiteto posėdžiuose.

Visgi pats A. Anušauskas su opozicijos kritika visiškai nesutinka. Ministras teigia, kad nepaisant kartais išsiskiriančių jo ir L. Kasčiūno vizijų, svarbiais klausimais konsensusą su NSGK pirmininku pavyksta atrasti. A. Anušauskas taip pat pabrėžia posėdžius praleidžiantis tik tuomet, kai tam yra svari priežastis.

Pasigenda ministro NSGK posėdžiuose

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Gaižauskas tikina, kad jau kuris laikas besitęsiančios įtampos tarp krašto apsaugos ministro ir NSGK pirmininko kenkia reikiamų sprendimų gynybos srityje priėmimui.

Matome tai, ko anksčiau tikrai nebuvo. Ar įvyko kažkoks vidinis ar partinis mūšis, ar lyderystės kovos, mes nežinome, bet geri du metai jų konfliktas tiesiog išsiliejęs per kraštus. Posėdžiuose tiesiog matome, kad A. Anušauskas ne tai, kad pyksta ant L. Kasčiūno, bet net jaučiasi neapykantos jausmas“, – Eltai teigė D. Gaižauskas.

Mes priiminėjame svarbiausius įstatymo projektus dėl nacionalinio saugumo, galbūt vienintelės srities, dėl kurios sutaria visos partijos, čia politinio ideologinio karo neturėtų būti“, – taip pat akcentavo jis.

Pasak politiko, problemų kyla ir dėl to, kad A. Anušauskas vengia dalyvauti NSGK posėdžiuose.

Ministras posėdžiuose nedalyvauja. Kai nėra ministro posėdžiuose, tai yra neišsiaiškinamos labai svarbios aplinkybės. A. Anušauskas visur siunčia viceministrą. Viceministras į tam tikrus klausimus negali atsakyti. Ir toks nesusikalbėjimas praktiškai tęsiasi visos kadencijos metu“, – sakė parlamentaras.

D. Gaižauskas taip pat pasigenda ministro lyderystės inicijuojant pokyčius gynybos sektoriuje. Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad iniciatyvos dėl krašto gynybos stiprinimo labai dažnai gimsta ne ministerijoje, o komitete.

NSGK lyderystė kartais tikrai yra net ir per didelė, nes mes daug iniciatyvų perimame arba padarome už Krašto apsaugos ministeriją, už vykdomąją valdžią ir už Vidaus reikalų ministeriją. Tai galbūt matydamas tą L. Kasčiūno pranašumą, A. Anušauskas labai stipriai nueina į šešėlį ir tai turbūt tik dar labiau skatina jo neapykantą. Tai mano nuomonė, bet tai trukdo darbui“, – sakė NSGK narys.

Laurynas Kasčiūnas. ELTA / Marius Morkevičius

Taigi, nebuvimas ryšio tarp NSGK ir Krašto apsaugos ministerijos vadovo, tikrai nepriimtinas“, – sakė D. Gaižauskas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat pripažįsta pasigendąs A. Anušausko dažnesnio apsilankymo NSGK posėdžiuose.

Tai yra pagrindinis komitetas, kuriame ministras tikrai nėra dažnas svečias. Aišku, jis daug važinėja, komandiruotės, bet kai svarstomi svarbūs strateginiai klausimai, kurie konceptualiai keičia mūsų saugumo klausimus, ministras turėtų dalyvauti“, – Eltai sakė S. Skvernelis.

Jis pripažįsta kartais jaučiantis A. Anušausko nusistatymą dėl kai kurių iš NSGK kylančių iniciatyvų.

Kartais atrodo, kad krašto apsaugos ministras į daugelį iniciatyvų, kurios kyla ypatingai iš komiteto pirmininko, žiūri, nesakau, kad atvirai priešiškai, bet rezervuotai ir nelabai deda pastangų įgyvendinant sprendimus. Tai galbūt ministro buvimas komiteto posėdžiuose padėtų tuos klausimus išspręsti. Nes kai mes prieiname prie konceptualių diskusijų, ministro nebuvimas reiškia, kad nėra apie ką diskutuoti“, – svarstė Seimo narys.

Taigi, yra daugybė konceptualių dalykų, kur požiūriai nesakyčiau, kad kardinaliai išsiskiria, bet sukelia erzulį ministerijai, kad iniciatyvos kyla iš NSGK“, – pabrėžė jis.

Politikas neslepia įžvelgiantis ir tam tikras asmenines įtampas tarp A. Anušausko ir L. Kasčiūno. S. Skvernelis taip pat mano, kad savo kompetencija NSGK pirmininkas ministrą pranoksta.

Manau, kad iš tos iniciatyvų, suvokimo, profesinio pasirengimo požiūrio, gebėjimo komunikuoti, megzti kontaktus ir su užsienio partneriais, L. Kasčiūnas yra stipresnė kandidatūra ir būtų gerokai stipresnis ministras negu ponas A. Anušauskas“, – akcentavo S. Skvernelis.

A. Anušauskas: nepaisant skirtingų matymų, kompromisus su NSGK pirmininku surandame

Visgi krašto apsaugos ministras A. Anušauskas teigia, kad nepaisant kai kuriais klausimais skirtingų jo ir NSGK pirmininko L. Kasčiūno vizijų, reikiamus kompromisus jiems pavyksta surasti.

Opozicijos reikalas ieškoti įtampų ir spekuliuoti jomis. O šiaip, jeigu reikia, tai mes ir suderiname, ir surandame reikalingus kompromisus, nepaisant skirtingų matymų ir ateities vizijų“, – Eltai teigė A. Anušauskas.

Ir opozicija turbūt pamiršta, kad ir opozicija, ir pozicija, ir Seimas, ir Vyriausybė, ir Prezidentūra – mes vienoje valtyje plaukiame, kad gynybos ir nacionalinio saugumo interesai yra bendri. Jie ieško skirtumų, aš ieškau bendrumo“, – pabrėžė jis.

Ministras visiškai atmeta opozicijos kaltinimus, esą jis nesilanko NSGK posėdžiuose. A. Anušauskas teigia, kad šią melagingą informaciją platina vienas iš opozicijai priklausančių NSGK narių, siekdamas jį diskredituoti.

Tiesiog, būtų gerai, kad vienas NSGK narys apsieitų be nuolatinio melavimo apie mano nedalyvavimą. Iš pradžių tai atrodė juokinga, dabar jau nejuokinga, nes jis akivaizdžiai meluoja ir tiesiog užsiima diskreditavimu“, – akcentavo ministras.

A. Anušauskas tikina be svarios priežasties komiteto posėdžių nepraleidinėjantis, ir teigia galįs tai pagrįsti faktais.

Pasižiūrėjau šių metų statistiką. Buvo 35 posėdžiai, 13 posėdžių metu aš buvau komandiruotėse užsienyje, (…) NSGK iš anksto apie tai žinojo. Jie man sako, kad aš turėjau nevykti į užsienį, būti posėdžiuose, iš kurių į dalį manęs net nekvietė“, – sakė A. Anušauskas.

Į 7 posėdžius manęs tiesiog nekvietė, kai kurie NSGK posėdžiai buvo per oficialias mano atostogas arba iš anksto suderintus oficialius kitų šalių atstovų vizitus, apie kuriuos NSGK žinojo“, – tai pat pažymėjo jis,

Ministras tikina trijuose NSGK posėdžiuose negalėjęs sudalyvauti dėl to, nes tuo metu dalyvavo kitų komitetų posėdžiuose. Taip pat vieną kartą, pasak jo, NSGK posėdžio laiką pakeitė prieš jam į jį atvykstant.

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: