Artimai su Vladimiru Putinu siejamas Rusijos verslininkas Arkadijus Rotenbergas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimo TS-LKD frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, prašydami nebedelsti ir pateikti ekonominių sankcijų įstatymo pataisas, leisiančias suformuoti sisteminį požiūrį į santykius su Rusijos verslu.

2019 m. birželio 10 d. pasirodė LRT Tyrimų skyriaus publikacija, kurioje skelbiama, kad dviejų Lietuvos verslo grupių – „Novikontas“ ir „Garant Group“ – akcininkų įmonės dalyvauja Rusijos valstybiniuose pirkimuose. Laimėti pirkimų konkursai apima ir sandorius su Rusijos Federacijos Federaline saugumo tarnyba (toliau – FSB), kurie finansuoti Rusijos gynybos biudžeto lėšomis. Minėtos įmonės dalyvauja ir laimi Lietuvos strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių, Lietuvos kariuomenės pirkimų konkursus.

Atsižvelgiant į tai, norime dar kartą atkreipti dėmesį, kad praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė įsipareigojo parengti naują Lietuvos Respublikos ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įstatymo projektą, kuriuo būtų nustatytos nacionalinės ribojančios priemonės užsieniečiams, kuriems uždrausta atvykti į Lietuvos Respubliką. Kitaip tariant, į vadinamąjį Magnitskio sąrašą įtrauktiems užsieniečiams, t. y. kurie šiurkščiai pažeidinėja žmogaus teises, yra korumpuoti ar susiję su pinigų plovimu, taikyti nacionalines sankcijas – įšaldyti Lietuvoje veikiančiuose bankuose laikomas jų pinigines lėšas ir kitą finansinį turtą, o Lietuvoje veikiantiems fiziniams asmenims ir įmonėms būtų draudžiama prekiauti su šiais užsieniečiais ar įmonėmis, kuriose tie užsieniečiai yra naudos gavėjai. Tačiau Vyriausybė to nepadarė, nors toks įstatymas leistų suformuoti sisteminį požiūrį į santykius su Rusijos verslu”, – sakė L. Kasčiūnas.

Pasak Audroniaus Ažubalio, tenka apgailestauti, kad Vyriausybė daugiau nei metus nepasinaudojo proga parodyti lyderystės šiuo svarbiu nacionaliniam saugumui klausimu, kai tuo tarpu Seimo opozicijos pateiktas įstatymo projekto variantas dūla Vyriausybės stalčiuose.

Tikimės, kad Vyriausybė atkreips dėmesį į viešojoje erdvėje nuolat pasirodančią informaciją apie lietuviško kapitalo įmonių santykius su trečiųjų šalių subjektais ir asmenimis, kurie kelia klausimus dėl jų atitikimo Lietuvos užsienio ir nacionalinio saugumo interesams ir pagaliau imsis iniciatyvos, ir daugiau nedels rengdama naują įstatymo projekto variantą, ir jį pateiks dar šios Seimo kadencijos metu”, – teigė Seimo narys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: