Dž. G. Barysaitės / prezidente.lt arch. nuotr.

Per artimiausius penkerius metus Lietuva turi padidinti gynybos finansavimą iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

“Būtina skubiai atnaujinti visų politinių jėgų nacionalinį susitarimą ne tik dėl šalies užsienio ir saugumo politikos, bet ir dėl adekvataus gynybos finansavimo. Esame pajėgūs per artimiausius penkerius metus pasiekti dviejų procentų finansavimą šalies gynybai”, – sakė ji Seime, ketvirtadienį skaitydama paskutinį savo kadencijos metinį pranešimą.

Ji pabrėžė, kad nėra kito kelio- kol ateis pagalba, patys turime gebėti apsiginti.

D.Grybauskaitė kalbą pradėjo nuo grėsmių, pastaruoju metu kilusių Europai.

“Pastarosiomis dienomis žodžiai Laisvė, Nepriklausomybė, Suverenitetas, teritorinis vientisumas ir Taika įgavo naują vertę. Daugiau nei pusę amžiaus taikiai sugyvenusi Europa- ir už tai gavusi Nobelio premiją- vėl susidūrė su agresija. Karas ir okupacija tapo nebe istoriniais terminais vadovėliuose, o realia grėsme Europos žemyne. Išgyvendami tai, kas vyksta Ukrainoje, dar kartą įsitikinome, kokia trapi yra laisvė”, – teigė prezidentė.

Šiuo metu Lietuva krašto apsaugai skiria tik 0,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), ir pagal šį rodiklį atsilieka nuo visų NATOšalių, išskyrus Liuksemburgą.

Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad 2016 metais gynybos finansavimas pakiltų iki 1 proc. BVP.

Šeštadienį planuojamame pasirašyti politinių partijų susitarime ketinama numatyti, kad kasmet išlaidos gynybai būtų didinamos po 0,1 proc. BVP. Tokiu būdu NATOreikalaujami 2 proc. būtų pasiekti 2026 metais.

NATO partneriai, įskaitant Jungtines Valstijas, ne kartą kritikavo Lietuvą dėl mažo gynybos finansavimo.

D.Grybauskaitė šalies prezidente buvo išrinkta 2009 metų gegužės 17-ąją jau per pirmąjį rinkimų turą, inauguruota liepos 12 dieną.

Dabartinė šalies vadovė siekia antros kadencijos. Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: