LR Prezidento kanceliarijos nuotr./ R. Dačkus

Seimui svarstant naują socialinį modelį, prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo koncentruotis į pensijų indeksavimą bei darbo santykių lankstumą, kad iki rinkimų būtų priimta nors dalis Darbo kodekso ir kitų įstatymų pataisų. Politikai mano, kad dalis nuostatų gali būti priimta iki rinkimų, o visas paketas “kelia daug klausimų”.

D.Grybauskaitės atstovė Daiva Ulbinaitė teigė, kad šalies vadovės nuomone “pensijų augimas turi būti nepriklausomas nuo rinkiminių ciklų, nuo rinkiminių pažadų, o siejamas su ekonomine šalies padėtimi ir finansinėmis galimybėmis”. Anot D.Ulbinaitės, šalies vadovė taip pat ragina priimti lankstesnes darbo santykius užtikrinančias įstatymų pataisas.

“Kitas dalykas, kuris taip pat padėtų atskirtį mažinti, mažinti nedarbą, kurti darbo vietas, o tai reiškia, kad kai žmonės turės darbo, mažės kitų problemų, prezidentė atkreipė dėmesį, kad vis tik būtini sprendimai dėl lankstesnių darbo santykių. Ir Europos Komisija, primenu, taip pat mums rekomenduoja, konsultuojantis su socialiniais partneriais, peržiūrėti darbo teisės aktus”, – žurnalistams po prezidentės ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narių susitikimo ketvirtadienį sakė D.Ulbinaitė.

Komiteto vadovė socialdemokratė Kristina Miškinienė teigė, kad komitetas dėl pensijų didinimo toliau diskutuos.

“Šiandien sutarta turbūt nebus, komiteto kokia priimta išvada ir sutarta dėl pensijų. Komitetas iškėlė daug klausimų, kaip ilguoju periodu atsilieps viešiesiems finansams, kiek pareikalaus papildomų lėšų, pasiūlyta, kaip žinia, nemažai tokių pasiūlymų ir dėl amžiaus didinimo ir dėl dalies pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą”, – po susitikimo sakė K.Miškinienė.

“Tai dėl to bus diskutuojama ir tikimės, kad išgirsime išsamesnius atsakymus į indeksavimą, ilguoju laikotarpiu kokią konkrečiai įtaką tai turės pensijų didinimui”, – pridūrė ji.

Komiteto narys konservatorius Rimantas Dagys teigė, kad viso socialinio modelio iki rudens nepavyks priimti, nes dėl įvairių nuostatų dar reikia diskutuoti. Tačiau, jo nuomone, įmanoma priimti nuostatas dėl pensijų indeksavimo, taip pat dėl kai kurių Darbo kodekso pakeitimų.

“Šitą pateiktą paketą reiktų priiminėti visiškai kitaip, išryškinant sritis, ką norime padaryti ir sieti su dabar galiojančiu Darbo kodeksu, o kitką aptarinėti su partneriais”, – žurnalistams sakė R.Dagys.

“Matyt, (pensijų indeksavimas – BNS) ta tema, kurią mes galėtume dar iki rudens priimti, nes visas paketas kelia daug klausimų”, – pridūrė jis.

Anot R.Dagio, jeigu Seimas pavasarį imtų svarstyti 620 socialinio modelio pataisų, jo nebūtų įmanoma priimti dar iki rinkimų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: