fb.com archyvo nuotr.

Lietuvos valstiečių liaudininkų ir žaliųjų sąjungos (LVLŽS)pirmininkas Ramūnas Karbauskis už paskleistą, jo teigimu, melagingą informaciją iš Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovo Andriaus Kubiliaus prašys priteisti 300 tūkst. litų.

Apie tai R.Karbauskis ir jam atstovaujantis advokatas Žygimantas Pacevičius pranešė pirmadienį spaudos konferencijoje.

Seimo opozicijos lyderis A.Kubilius sakė tai vertinantis kaip R.Karbauskio rinkiminės kampanijos veiksmą. Konservatorių vadovas sako nesuprantąs, ką konkrečiai R.Karbauskis reikalauja paneigti.

LVLŽS pirmininkas sakė, kad konservatorių teiginiai apie jį ir apie jo valdomos bendrovės “Agrokoncernas” ryšius su Rusija, neatitinka tikrovės. Tad teismo bus prašoma įpareigoti juos paneigti, taip pat priteisti 300 tūkst. litų neturtinės žalos.

“Pastaruoju metu iš politikų, konkrečiai – iš Andriaus Kubiliaus lūpų pasigirdo eilė kaltinimų, neva aš esu prorusiškas, neva mano veikla yra pavojinga, kenkianti Lietuvos valstybei, kas iš tikro Lietuvos įstatymais yra baudžiama. Kaltinimas yra artimas tėvynės išdavimui”, – motyvus, kodėl kreipėsi į teismą, išdėstė R.Karbauskis.

Vasarį opozicinės TS-LKDparengtoje “Minkštojoje Rusijos sulaikymo strategijoje” nurodomos Rusijos naudojamos “minkštosios galios”, siekiant paveikti svarbiausius Lietuvos energetinius projektus ir informacinę erdvę. Tarp Rusijos “minkštųjų galių” įrankų įvardinta ir verslininko bei LVLŽS pirmininko R.Karbauskio veikla, inicijuojant ar remiant referendumus dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir prieš Visagino AE projektą, besipriešinant skalūninių dujų žvalgybos įmonės “Chevron” investicijoms.

“R.Karbauskio kompanijos uždirba šimtamilijonines metines pelno maržas iš pelningos prekybos Rusijoje pagamintomis azoto ir kalio trąšomis. “Agrokoncerno” grupės įmonės iš trąšų pardavimo už 2012-2013 metus Lietuvoje ir Latvijoje gavo 782 mln. lt. pajamų. Pajamos iš trąšų pardavimo yra didžioji ir strateginė įmonės pajamų dalis. Pažymėtina, kad šio verslo perspektyva tiesiogiai priklauso nuo Rusijos politinio ir verslo elito geros valios ir nusiteikimo”, – rašoma konservatorių dokumente.

Anot R.Karbauskio, šie ir panašūs konservatorių teiginiai yra melagingi.

LVLŽS vadovas teigė, kad Visagino atominės projektą kritikavo kaip ekonomiškai nepagrįsta, ir pabrėžė pasisakęs ir prieš Rusijos atominės elektrinės projektą Lietuvos pašonėje: “Mes nuo pat pradžių pasisakėme prieš visas tris elektrines (Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos Karaliaučiaus srities – red.)”.

Kalbėdamas apie LVLŽS veiksmus palaikant referendumą dėl žemės pardavimo, jis priminė, kad Lietuva vis dar neturi saugiklių dėl žemės pardavimo užsieniečiams – Vyriausybė, anot jo, saugiklių galimybę pradėjo svarstyti tik tada, kai VRKpatvirtino, jog parašų surengti referendumui pakanka.

Skalūninių dujų žvalgybą ir gavybą Lietuvoje R.Karbausskis teigė kritikavęs dėl nesaugių technologijų, esą, kai kurios vakarų valstybės yra taip pat uždraudusios skalūninių dujų išgavimą būtent hidraulinio plėšymo.

“Priešingai, mes esame už dujų terminalo statybą. Tad klausimas, kaip čia su tuo prorusiškumu?”, – klausė jis.

R.Karbauskis sakė, jog jo valdoma įmonė nė nedvejodama atsisakytų prekybos rusiškomis trąšomis, jei Europos Komisija nuspręstų taikyti apribojimus prekybai su Rusija.

Jis tikino, jog dėl palankaus kainos ir kokybės santykio rusiškomis trąšomis prekiauja “visas pasaulis” ir neigė esąs šio verslo monopolistas Lietuvoje.

R.Karbauskis spaudos konferencijoje sakė nenorįs įvardyti konkrečios “Agrokoncerno” apyvartos ir pelno dalies, susijusios su Rusija, tačiau patikino, jog šie skaičiai pateikti teismui.

Paklaustas pozicijos dėl Rusijos veiksmų Kryme ir Vakarų reakcijos į juos, R.Karbauskis patikino nesibaiminąs sankcijų Rusijai poveikio jo verslui ir sakė pats esąs už dar griežtesnes sankcijas.

“Mano pozicija, kad Lietuvos reikalavimai dėl sankcijų Rusijai yra pagrįsti, galbūt jie net per maži norint užkardyti būsimas Rusijos veiklas, galimybes veikti. Tas sankcijų mąstelis yra per menkas. Nei Lietuvos žemės ūkis, nei kita pramonė taip ryškiai nenukentėtų, lyginant su dabar kylančiomis grėsmėmis. Man gaila, kad kai kurie verslininkai asmeninius interesus iškelia virš valstybės (…). Absoliučiai nepritariu Viliaus Kaikario ir į jį panašių verslininkų pozicijai”, – sakė R.Karbauskis.

A.Kubiliaus manymu, R.Karbauskio ieškinys teismui – jo rinkimų kampanijos dalis.

“Manau, kad tai yra rinkimų kampanijos dalykas, bando mus išgąsdinti, bet neišgąsdins, o sudaro galimybes atviriau, sistemiškiau kalbėti apie tai, kokią įtaką viešajam gyvenimui turi vadinamasis lietuviškas verslas, kuris turi daug ryšių su Rusijos rinka”, – BNS sakė A.Kubilius.

Jis teigė, jog dėl to, kokia tiksliai “Agrokoncerno” verslo dalis priklauso nuo Rusijos, galima ginčytis, tačiau esmės tai nekeičia.

“Skaičiai rodo, kad jie gana daug pinigų gauna iš trąšų pardavimo. Patys rusai įvardija “Agrokoncerną”, kaip vieną verslų, kuris smarkiai priklauso nuo Rusijos žaliavų tiekimo. Tai nurodoma tame pačiame rubaltic.ru tinklapyje, kuriam R.Karbauskis duoda interviu. Galima ginčytis dėl skaičių, bet ką jis prašo paneigti, aš taip ir nesupratau”, – sakė TS-LKD lyderis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: