© Wikimedia Commons nuotr.

Seimas po pirmojo svarstymo pritarė Konstitucijos 38 straipsnio papildymo ir pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma Konstituciją papildyti nuostatomis, reglamentuojančioms, kad šeima sukuriama sudarius santuoką ir, kad šeima kyla iš motinystės ir tėvystės. Už šias pataisas balsavo 74, prieš- 19, o susilaikė net 20 Seimo narių.

Šis projektas seimui pristatytas 2013 metais gruodžio 10 dieną. Projekto iniciatoriai teigia, kad šiuo įstatymo projektu buvo siekiama nurodyti, kad šeima yra prigimtinė ir pamatinė visuomenės ląstelė. Konstitucijos 18 straipsnis nusako, kad „Žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės”. Valstybė stengiasi apsaugoti šeimą, tačiau valstybė pirmiausia turi saugoti prigimtinę šeimos struktūrą. Prigimtinė šeimos struktūra remiasi santuoka ir giminystės arba kraujo ryšiais.

Seimo narys Rimantas Jonas Dagys tikino, kad per pastaruosius metus dėl mažo gimstamumo praradome vidutiniškai po 50 žmonių per dieną, todėl privalome turėti nuoseklią šeimos politiką. Politikas tikina, kad šiuo metu šeimos sąvoka buvo apibrėžta labai plačiai, todėl buvo sunku įvardinti, kas yra šeima. Taip pat R. J. Dagys tikino, kad apie įstatymo pakeitimo projektą skleista nemažai mitų, kurie tvirtino, kad priėmus šią pataisą šeima nebebus laikoma nesusituokusios, vaikų turinčios šeimos, broliai ir seserys, seneliai. Seimo narys tikina, kad neslepia džiaugsmo, kad dauguma palaikė šią pataisą: „Galiu tik pasidžiaugti, kad kolegos, išskyrus socialdemokratus ir liberalus, nesileido suklaidinami ir palaikė pataisą“, – teigia R. J. Dagys.

Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė tikina, kad nepritaria projektui darkyti Konstituciją, nes mano, kad tai tikrai nieko nepakeis, ne santuoka kurią šeimą, ne štampas pase, o svarbiausia yra dviejų žmonių vidinis įsipareigojimas vienas kitam.

„Įžūlu, kad dalis Seimo narių šeimos sąvoką, o kartu ir visus Lietuvos žmones bando „sukišti“ į savo riboto supratimo rėmus. Valdžiai kištis į žmonių asmeninį gyvenimą ir lipti jiems ant galvos tampa prasto skonio tradicija. Raginu ir toliau laikytis šiuo metu Konstitucijoje jau įtvirtintų nuostatų. Labai svarbu gerbti laisvą žmonių valią ir pasirinkimą, todėl išsakau paramą 2011 metais Konstitucinio Teismo išaiškinimui, kad šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto.“ – tikino D. Kuodytė. Pasak jos priimdami šią pataisą mes tikrai negalėsime pakeisti žmonių požiūrio, tikrai nepriversime jų tuoktis ir nesiskirti.

Dėl Konstitucijos keitimo įstatymo projektų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas laikomas priimtas, jeigu už jį balsuoja ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: