Dainius Kreivys. ELTA / Josvydas Elinskas

Kilus pasipiktinimui dėl daugiamilijoninės vartotojų permokos už Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) paslaugas Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ragina prezidentą Gitaną Nausėdą įvertinti, ar energetikos ministras Dainius Kreivys gali toliau eiti ministro pareigas. Socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad nevaldomų skandalų energetikos srityje, siejamų su „Ignitis“ ir jos dukterinės įmonės ESO veikla, būta ne kartą.

Partija taip pat akcentuoja, kad į energetikos ministro postą konservatorių deleguotas D. Kreivys „akivaizdžiai kratosi atsakomybės už jam pavaldžioje srityje padarytus viešojo intereso pažeidimus“.

Pasak Seimo Audito komiteto pirmininko pavaduotojos Rasos Budbergytės, D. Kreivys elgiasi taip, tarsi energetikos sritis jam būtų svetima.

„Jeigu galiojantys teisės aktai leidžia ESO pažeisti viešąjį interesą, energetikos ministras turėtų užtikrinti, kad tokie dalykai nepasikartotų. Dabar, deja, turime energetikos ministrą, kuris šalinasi energetikos srities“, – pranešime spaudai tikina R. Budbergytė.

Savo ruožtu Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė sako, kad ESO vadovybė „tyčia neatliko numatytų investicijų tam, kad padidintų savo premijas“.

„ESO sukūrė investicinį planą, pasitvirtino jį Valstybinėje energetikos taryboje (VERT) ir gavo plano įkainius. O tada ESO vadovai nusprendė, kad tų investicijų jiems daryti net neapsimoka – geriau tuos pinigus panaudoti įmonės veiklos rezultatų gerinimui. Taigi ESO paėmė vartotojų pinigus ir panaudojo juos ne investicijoms, o dividendams padidinti“, – komentuoja O. Leiputė.

Jos nuomone, D. Kreivys „sąmoningai nedalyvauja energetikos politikos valdyme“, tad prezidentas G. Nausėda turėtų įvertinti jo darbą.

„Vėl ir vėl kartojasi skandalai, susiję su „Ignitis“ bei ESO piktnaudžiavimu savo padėtimi rinkoje. Ministras, beje, pats valdo dalį „Ignitis“ akcijų, todėl jam kritikuoti šiuos monopolininkus net nekyla ranka. Matyt jis tiesiog nenori turėti atsakomybių energetikos srityje, todėl prezidentas turėtų įvertinti, ar D. Kreivys yra tinkamas eiti ministro pareigas“, – sako O. Leiputė.

Valstybės kontrolė (VK) atlikusi energetikos sektoriaus valdymo auditą pranešė, kad 2018–2021 m. vienas vartotojas už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro – nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

ELTA (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: