© Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Mantas Adomėnas, Gabrielius Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Andrius Kubilius bei Edmundas Pupinis siūlo 2019 m. paskelbti Lietuvos Žydų metais.

„Lietuvos žydai yra neatskiriama mūsų visuomenės dalis dar nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. Po Antrojo pasaulinio karo ir jo metu išgyventų skaudžių tragedijų būtina įtvirtinti nedviprasmišką visuomenės ir valstybės santykį su Holokausto tragedija ir Lietuvos žydų bendruomene, juolab, kad pastaroji Lietuvai suteikė daug iškilių asmenybių. Siekdami parodyti pagarbą žydų bendruomenei ir kurdami artimesnę bendrystę su žydų tauta siūlome 2019 m. paskelbti Lietuvos žydų metais“, – sakė TS-LKD frakcijos seniūnas G. Landsbergis.

Parlamentarai siūlo sudaryti Lietuvos Žydų metų minėjimo komisiją, kuri iki 2018 m. rugsėjo 1 d. parengtų Lietuvos Žydų metų minėjimo priemonių planą bei 2019 metų valstybės biudžete numatyti lėšų Komisijos sudarytam ir patvirtintam Lietuvos Žydų metų minėjimo priemonių planui įgyvendinti.

„Taip, Holokausto tema tebėra mūsų visuomenei jautri ir opi. Kad neliktų erdvės spekuliacijoms ir pigaus populiarumo darymosi šia tema, kaltinant antisemitizmu visą Lietuvos visuomenę, paskelbkime, 2019-uosius Lietuvos Žydų metais – ir leiskimės į rimtą, nuodugnų, pamatuotą bei atvirą mūsų istorijos, mūsų tautos sąžinės tyrimą“, – teigė M. Adomėnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: