Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas sako, jog didžiosios valstybės turėtų imtis priemonių, jei paaiškėtų, kad Sirijoje buvo panaudotas cheminis ginklas.

Lietuva, parlamento vadovo vertinimu, į situaciją gali reaguoti tik išsakydama savo poziciją, politinę valią. Seimo pirmininkas sveikino antradienį dviejų parlamentinių komitetų priimtą pareiškimą, kuriuo pasmerktas cheminio ginklo naudojimas.

“Mūsų politikai labai aiškiai pabrėžė, kad jeigu buvo naudojamas masinio naikinimo ginklas, tai prieštarauja žmogiškumui, tai didžiulis nusikaltimas, ir jis turi būti pasmerktas, ir reikia griežtai atsakyti į tokius veiksmus. Bet tiesiog reikia palaukti galutinių faktų, pažiūrėti, ar iš tikrųjų buvo tas cheminis ginklas, kaip jis buvo panaudotas, kokias jis turėjo pasekmes, daugelis yra aplinkybių, kurių mes šiandien gal ir nežinom, bet mūsų du komitetai sureagavo, ir atsakas turi būti, kaip ir komitetai nusprendė, ryžtingas, užkertantis kelią naudojant cheminį ginklą”, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V.Gedvilas.

Parlamento vadovo vertinimu, “jei bus įrodyta, kad ten naudotas cheminis ginklas, toliau leisti, kad būtų panaudotas cheminis ginklas, negalima, reikia priimti tam tikrus sprendimus”. “Bet Lietuva per maža valstybė, mes galim reaguoti ir išsakyti savo nuomonę, priimtant šiuos sprendimus mes galim tik išsakyti savo politinę valią, o sprendimus priims didžiosios valstybės. Jei tikrai cheminis ginklas buvo panaudotas, ir ten vyksta masinės žmonių žudynės, reikia sustabdyti šitą procesą”, – kalbėjo V.Gedvilas.

Seimo Užsienio reikalų bei Nacionalinės saugumo ir gynybos komitetai antradienį pasmerkė cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje. Jų teigimu, tarptautinės bendruomenės atsakas į tai turi būti ryžtingas ir užkirsti kelią tokioms atakoms ateityje.

Vakarai šiuo metu svarsto, kaip reaguoti į įvykius Sirijoje. Sirijos opozicijos grupuotės kaltina prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą netoli Damasko įvykdžius cheminę ataką, per kurią žuvo daugiau nei 1300 žmonių.

Damaskas kaltinimus neigia. Jungtinės Valstijos svarsto galimybę suduoti smūgius režimui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: