Žygimantas Pavilionis / Asmeninio archyvo nuotr.

Po to, kai JAV paskelbė, kad nuo birželio 1 dienos taiko importo tarifus iš Europos Sąjungos (ES), Kanados ir Meksikos importuojamam plienui ir aliuminiui, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, buvęs ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis siūlo Lietuvos diplomatijos vadovams neužimti vienpusiškų pozicijų paremiant labai dažnai antiamerikietišką Europos Komisijos pirmininko Jean‘o Claud‘o Junker‘io retoriką, kuris garsėja gana dažnais prorusiškais pareiškimais.

Kas turės naudos iš šio konflikto – vienareikšmiškai Kremlius, todėl turime kantriai ieškoti kompromisų, ką šioje situacijoje daro Berlynas. Turime pasinaudoti šia situacija, kad surastume tokius kompromisus, kurie atitiktų mūsų pačių nacionalini interesą. Šiuo metu Lenkija savo teritorijoje kuria JAV karinę bazę. Mes rūpinkimės savo saugumu, kas yra svarbiausias Lietuvos prioritetas. Šiuo metu JAV aiškiai pasisako prieš „Nordstream“ ir ieško, kaip energetiškai dar labiau apeiti Rusiją, – iškelkime Gruzijos narystės NATO klausimą, susiekime jį su NATO ir ES plėtros į Balkanus tema, kurią palaiko Berlynas. Veikime Lietuvos labui, būkime naujų sprendimų ir kompromisų centru, ką galime pasiekti tik aktyvios dvišalės diplomatijos dėka, o ne glausdamiesi prie prorusiško J.C. Junker‘io“.

Šiame kontekste Ž. Pavilionis siūlo nepamišti Astravo atominės elektrinės (AE) klausimo ir kelti jį Vašingtone.

Kiekvienas konfliktas yra pirma galimybė, bet tik tada, jeigu veiki protingai ir aiškiai žinai, ką nori pasiekti, o ne įsitrauki į avių chorą, kurio dirigentai yra dažnai trečiosios šalys“, – sako ambasadorius Ž. Pavilionis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: