Žygimantas Pavilionis / Asmeninio archyvo nuotr.

Pritardamas Vidaus reikalų ministerijos sprendimui imtis Migracijos departamento pertvarkos, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Žygimantas Pavilionis atkreipia dėmesį, kad reforma turi būti vykdoma ne kiekybiškai pertvarkant neefektyviai veikiančią valstybės instituciją, o siekiant kokybinio pokyčio.

„Pastarųjų dienų informacija, kai Migracijos departamentas neatsakingai leido pasklisti riboto naudojimo informacijai, arba nuolatiniai skundai dėl migracijos procedūrų apsunkinimo rodo, kad struktūra dirba neefektyviai, neatsakingai, neretais atvejais – aplaidžiai. Tačiau reforma neturėtų reikšti, kad bus pertvarkyta darbuotojų struktūra, bet nesiimama kokybinės institucijos pertvarkos“, – pažymėjo Seimo narys Ž. Pavilionis.

Parlamentaras taip pat atkreipė dėmesį, kad Migracijos departamento reforma negali pažeisti Lietuvos prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų ar prieštarauti ES teisei. Be to, departamentas turėtų vykdyti platesnę – migracijos politikos formavimo – funkciją.

Ž. Pavilionis priminė, kad Seime svarstomas vadinamojo „Magnickio“ įstatymo atitikmuo, todėl paraleliai būtų verta įstatymu įpareigoti Migracijos departamentą derinti savo sprendimus su politine Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovybe bei ES ir NATO šalimis (keičiantis informacija apie jų nepageidaujamų asmenų sąrašus). Departamentui tūrėtų būti priskirta prievolė griežtai kontroliuoti ir drausti į šali įvažiuoti asmenims, padariusiems sunkius korupcinius nusikaltimus, taip pat demokratijos ir žmogaus teisių nusikalimus.

„Į tarptautinę erdvę turime išsiųsti signalą, kad atsakomybei už minėtus nusikaltimus sienų nėra. O mūsų valstybės institucijos pajėgios tokius asmenis išaiškinti ir neleisti jiems kirsti mūsų valstybės sienos“, – teigė Ž. Pavilionis, iš Migracijos departamento pasigendantis kompetencijos ir atsakomybės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: