(c) Nuotrauka iš asmeninio Tomo Degučio archyvo

Rugpjūčio 19 dieną prekybos ir laisvalaikio centro „Mega” antrajame aukšte atidaryta pirmoji Lietuvoje povandeninės fotografijos paroda „Žvilgsnis giliau“. Jos autorius 29 metų kaunietis Tomas Degutis, vienintelis Lietuvoje rengiantis fotosesijas po vandeniu, kauniečiams ir miesto svečiams pristato savo išskirtinius darbus.

Po vandeniu dirbantis fotografas gelmes pamilo ankstyvoje vaikystėje. Jo tėvas, profesionalus naras, pastebėjo sūnaus susidomėjimą nardymu ir penkerių metų vos sulaukusiai atžalai iį medicininių degonies balionų sukonstravo pirmąjį dvibalionį, kad sūnus galėtų panerti gelmėn. „Nuo tada nardymas tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi,“ – pasakojo T. Degutis.
Po kurio laiko povandeninio pasaulio įspūdžiais gelmes pamilęs nardytojas panoro pasidalinti su kitais žmonėmis, todėl įsigijo fotoaparatą. Šiandien vienas iš nedaugelio pasaulyje profesionalių povandeninių fotografų vienintelis Lietuvoje teikia povandeninės fotografijos paslaugas. Šiuo metu T. Degutis priskaičiuoja jau virš 100 fotosesijų surengtų vandenyje. Pasak fotografo, jo paslaugomis domisi įvairaus amžiaus žmonės, mėgstantys iššūkius, ieškantys naujų įspūdžių, išskirtinumo.

Povandeninės fotografijos entuziastas pastebi, kad šiuo metu auga susidomėjimas mamų ir kūdikių fotogrfavimusi vandenyje. „Tačiau daugiau nei 100 proc. save realizuoju reklaminėje fotografijoje, nes tai man teikia didžiausią azartą ir pasitenkinimą“, – pasakojo „Fotonaras.lt“ įkūrėjas.

„Fotografuodamas po vandeniu susiduriu su išskirtinėm vandens savybėm, – apie savo darbo ypatumus pasakojo T. Degutis. – Vanduo už orą tankesnis 800 kartų ir labai smarkiai sugeria šviesą. Povandeninės šviesos poveikis priklauso nuo gylio, objekto atstumo, paviršiaus ir oro sąlygų. Todėl svarbu žinoti kaip sukurti tinkamą vandens ir šviesos santykį, norint išgauti gerą povandeninės fotografijos atvaizdą.“

Povandeninės fotografijos paroda „Žvilgsnis giliau“ prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ veiks iki rugsėjo 8 dienos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: