(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės iniciatyva 2009 m. birželio 16 d tarp Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, Centrinės projektų valdymo agentūros ir Kauno miesto savivaldybės pasirašyta sutartis dėl Norvegijos finansinio mechanizmo projekto “Kauno pilies atkūrimas ir pritaikymas visuomenės poreikiams” 2-ojo etapo įgyvendinimo. Projekto vertė – 1 mln. 16 tūkst. litų. Didžiąją dalį šios sumos – daugiau nei 864,311 tūkst. litų – skiria Norvegija. Kauno miesto savivaldybės indėlis siekia 152,527 tūkst. litų.

Šiuo projektu įgyvendinami Kauno piliavietės sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams darbai. Svarbiausias jų uždavinys – iš dalies atkurti buvusį piliavietės pavidalą, paryškinant jos reljefą ir suformuojant šlaitus vakarinėje bei šiaurinėje dalyje. Pilies kiemas bus išlygintas ir pasėta veja, čia miestiečių ir svečių patogumui bus įrengti suoliukai bei šiukšliadėžės.

Pėsčiųjų takas, vedantis Santakos link, eis tarp Neries ir naujai suformuoto piliavietės šiaurinio šlaito. Pagrindiniu įėjimu į pilies kiemą taps naujai pastatytas pėsčiųjų tiltas per fosą (gynybinį griovį). Medinis tiltas, pagamintas iš apipjautų rąstų, nudažytas tamsiais, natūralių spalvų dažais, bus ne tik malonus akiai, bet ir funkcionalus – juo galės važiuoti aptarnavimui skirti lengvieji automobiliai.

Svarbu pabrėžti, jog želdynų pašalinimas iš piliavietės žalos nei miestui, nei gamtai neatneš. Miestiečiai tikrai teigiamai įvertins tiek naujai atsivėrusius vaizdus į Neries upę, tiek pagerėjusį Kauno pilies matomumą. Pažymėtina, jog už kiekvieną kertamą medį bus apmokėta jo atkuriamoji vertė.

Kauno pilies teritorijoje jau pradėti medžių pjovimo darbai ir netrukus pajudės archeologiniai tyrimai, kuriais bus siekiama patikslinti buvusios piliavietės šiaurinę ribą.

Seniausios mūrinės pilies Lietuvoje dalinis atkūrimas prisideda prie Kauno miesto centrinės dalies integralios plėtros. Kuriama infrastruktūra prisidės prie miesto kultūrinio turizmo augimo, pramogų ar laisvalaikio formų paįvairinimo. Pritraukus didesnius turistų srautus išaugs miesto biudžeto pajamos. Miesto verslininkams bus sudarytos galimybės vystyti ir plėtoti verslą, gerinti teikiamų paslaugų kokybę bei pasiūlą, tai turėtų skatinti naujų darbo vietų atsiradimą.

Dėl nenumatytų aplinkybių užsitęsus projekto įgyvendinimui, numatoma piliavietės sutvarkymo darbų pabaiga atidėta iki balandžio 30 dienos. Tačiau rangovai žada dėti maksimalias pastangas ir įvykdyti darbus laiku, kad ir šiais metais pilies prieigose suskambėtų gražiausios “Operetės Kauno pilyje” arijos, šurmuliuotų tarptautinės “Hanzos dienos”, o miestiečius pradžiugintų atstatyta, didingumu alsuojanti Kauno pilis.

Darbus vykdo UAB “Statybos ir restauravimo darbai”, UAB “AVA Statyba”, UAB “Avia Catering” ir UAB “Projektuojančių architektų ratas ypatingiems žemiškų idėjų universaliems sprendimams”. Archeologinius žvalgymus atlieka AB “Paminklų projektavimo restauravimo institutas”.

Kultūros paveldo skyriaus informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: