Premjeras: "Priėmėme nukreiptą į ateitį biudžetą"
(c) V.Ramono/KaunoZinios.lt nuotr.

Vyriausybei pritarus 2012 metų biudžetui, Premjeras Andrius Kubilius pažymėjo, kad Ministrų kabinetas suprato finansinės situacijos sudėtingumą, todėl pavyko sutarti dėl racionalių sprendimų, leisiančių kitąmet biudžeto deficitą sumažinti iki 2,8 proc. BVP.

Vyriausybės vadovas taip pat išreiškė viltį, kad griežtai subalansuotą biudžetą ir būtinas taupymo priemones visuomenė priims kaip atsakingos, į ateities kartas orientuotos politikos ženklą.

Neeiliniame Vyriausybės posėdyje buvo vienbalsiai pritarta nacionalinio, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų projektams.

Ministras Pirmininkas dar kartą pabrėžė, kad Vyriausybė vykdys savo įsipareigojimus nuo 2012 m. sausio 1 d. atstatyti sumažintas pensijas.

„Mes nuo pat šių metų pirmo pusmečio sakėm, kad neplanuojam pratęsti pensijų sumažinimo ir mes tai realizuojam. Diskusijos yra diskusijos, bet priimame racionalius sprendimus, tad šiandien galiu pasidžiaugti, kad reikalingus sprendimus radom. Senatvės pensijos bus atstatomos“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pasak Premjero A. Kubiliaus, biudžetas subalansuotas atsižvelgiant į situaciją tarptautinėse finansų rinkose. „Biudžetas subalansuotas tiek, kiek to reikalauja šiandieninės aplinkybės, turiu omeny situaciją tarptautinėse finansų rinkose, kuriose, nerimo dėl situacijos Euro zonoje, dėl situacijos Graikijoje ir kitose Euro zonos valstybėse yra pakankamai daug, todėl skolinimosi galimybės ne tik Lietuvai, bet ir kitoms panašioms ekonomikoms yra sudėtingos.

Tai turime vertinti kaip rimtai pasikeitusias aplinkybes, todėl biudžeto deficitas bus ne didesnis nei 2,8 proc. BVP”, – sakė Ministras Pirmininkas.

Planuojamos kitų metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų) sudarys 21,8 mlrd. litų. 2012 metais į nacionalinį biudžetą planuojama surinkti 9,6 proc. daugiau nei numatyta gauti į nacionalinį biudžetą šiais metais. 2012 metais nacionalinio biudžeto išlaidos be ES paramos lėšų sudarys 22,5 mlrd. litų, t. y. beveik 56,9 mln. litų daugiau nei 2011 metais.

Vyriausybė šią savaitę taip pat patvirtino savo 2012 metų veiklos prioritetus. Kitais metais numatyta tęsti pradėtus darbus kuriant palankesnę verslo aplinką, užtikrinant viešųjų finansų stabilumą, stiprinant energetikos ir transporto infrastruktūrą, tobulinant viešųjų paslaugų kokybę.

Tarp Vyriausybės prioritetų kitais metais taip pat yra Vilniaus apskrities savivaldybių socialinė ir ekonominė plėtra, skaidrumas ir atsakomybė viešajame sektoriuje, šeimos politikos stiprinimas, narystės NATO įtvirtinimas ir pasirengimas pirmininkauti ES Tarybai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: