© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jau septynerius metus JAV prezidento poste dirbantis Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį pirmąsyk apsilankys vienoje iš Amerikoje veikiančių mečečių, simboliškai atmesdamas respublikonų priešrinkiminę griežtą retoriką prieš musulmonus.

B.Obama, kurio senelis buvo atsivertęs į islamą, sraigtasparniu trumpam nuskris į Baltimorės islamo draugijos mečetę, kur susitiks su bendruomenės lyderiais ir pasakys kalbą.

Prezidentas anksčiau yra apsilankęs mečetėse kitose šalyse, tarp jų Malaizijoje, Indonezijoje ir Egipte, bet kol kas dar nebuvo užsukęs nei į vienus iš daugiau negu 2 000 Amerikoje veikiančių musulmonų maldos namų.

2009 metais B.Obama, kuris tuomet buvo ką tik išrinktas į prezidento postą, nuvyko į Egipto sostinę, kur pasisakė už “naują pradžią” santykiuose su musulmonų pasauliu.

Didelė B.Obamos užsienio politikos programos dalis buvo nukreipta gerinti ryšiams su musulmoniškomis šalimis. Jo pastangomis buvo sudaryta sutartis dėl Irano branduolinės programos, gerinami santykiai su Indonezija ir siekta užbaigti karus Irake bei Afganistane.

Tačiau šias pastangas nuolat trikdė besitęsianti konfrontacija su džihadistų grupuotėmis ir Amerikos pajėgų smūgiai Afganistane, Irake, Libijoje, Pakistane, Somalyje, Sirijoje bei Jemene.

Jo naujausias mėginimas mažinti tarpkonfesinę įtampą įvyks tuo metu, kai radikalūs rinkimų kampanijos debatai aptemdė Amerikos įvaizdį užsienyje, o džihadistų išpuoliai San Bernardine ir Filadelfijoje sukėlė grėsmę, kad Jungtinėse Valstijose nebeliks religinio solidarumo, nusistovėjusio po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Praėjus šešioms dienoms po rugsėjo 11-osios išpuolių Niujorke ir Vašingtone, tuometis prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) apsilankė Vašingtono islamo centre ir pareiškė: “Islamas yra taika.”

Tačiau dabar Respublikonų partijos kandidatu į prezidento postą siekiantis tapti verslininkas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) mėgina įtikti konservatyviajam rinkėjų sparnui, reikalaudamas, kad būtų uždrausta į šalį atvykti gyventi musulmonams. Naujasis respublikonų stovyklos favoritas Tedas Cruzas (Tedas Krusas) irgi ragino neįsileisti kitokių imigrantų, tik krikščionis, ir gyrė “judėjiškąsias ir krikščioniškąsias vertybes”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: