© R. Dačkaus / prezidente.lt nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį paragino Vyriausybę didinti išlaidas gynybai Rusijos grėsmės akivaizdoje ir suvaldyti finansinį populizmą artėjant savivaldos rinkimams.

Su Ministrų kabinetu susitikusi šalies vadovė prioritetais įvardijo karinio pajėgumo stiprinimą, energetinį savarankiškumą, finansinę drausmę, pasirengimą euro įvedimui, socialinių klausimų sprendimą, paramą verslui dėl Rusijos sankcijų ir didesnį dėmesį tautinėms mažumoms.

Po susitikimo prezidentė ir premjeras Algirdas Butkevičius perskaitė savo pareiškimus ir į žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

Pasisakymo pradžioje D.Grybauskaitė gynybos stiprinimą įvardijo “išskirtiniu šių metų Lietuvos uždaviniu”.

“Pirmiausia, Krašto apsaugos finansavimo užtikrinimas artimiausiais metais. Taip pat būtina peržiūrėti kariuomenės prioritetus, reformuoti, stiprinti teritorinės gynybos pajėgumus bei pasirengti informacinių atakų atrėmimui. Tai turi daryti ne tik krašto apsauga, bet ir kitos žinybos su mūsų pagalba – aš taip pat tame dalyvausiu”, – kalbėjo prezidentė.

Pasak šalies vadovės, taip pat būtina įgyvendinti planus prie Krašto apsaugos ministerijos įkurti kibernetinio saugumo centrą.

D.Grybauskaitė taip pat perspėjo, kad politikų elgesį gali lemti 2015 metų pradžioje vyksiantys savivaldos rinkimai ir pabrėžė, kad kitų metų biudžetas “turi būti grįstas žmonių gerovės principu, išlaikant atsakingą fiskalinę politiką bei suvaldant finansinį populizmą, kuris gali kilti prieš rinkimus”.

Pasak prezidentės, naujame biudžete taip pat būtina įvertinti Rusijos ekonominių sankcijų poveikį, tačiau paramą teikti tik skaidriam verslui.

“Pirmiausia, padėti verslui, kuris ieško naujų stabilių ir skaidrių rinkų. Akcentuoju šiuos tris rodiklius, kad ne bet kokiam verslui, kuris norės ir toliau rizikuoti investuodamas arba norės tai daryti neskaidriai, tokia pagalba privaloma. Nemanau, kad tai turėtume daryti, bet skaidriam, ieškančiam naujų stabilių rinkų (verslui) tikrai mūsų pareiga padėti”, – sakė D.Grybauskaitė.

Tarp artimiausiu metu spręstinų socialinės srities problemų prezidentė įvardijo ir dideles vaistų kainas bei eiles gydymo įstaigose.

“Pensijų kompensavimo įsipareigojimai turi vykti taip, kaip Vyriausybė yra nusprendusi ir pažadėjusi nepriklausomai nuo geopolitinės aplinkos. Pagal galimybes taip pat (reikia) didinti mažiausias socialines išmokas ir mažiausius atlyginimus (…). Šalia visų reformų, pertvarkų, optimizacijų, (reikia) užtikrinti vaistų ir paslaugų prieinamumą”, – kalbėjo prezidentė.

Šalies vadovė taip pat ragino sukurti specialią programą gausiai lenkų tautinės mažumos gyvenamam Rytų Lietuvos regionui, kur įsitvirtinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir kuri kritiškai nusiteikusi Ukrainos valdžios atžvilgiu, palankiau nei Lietuvos centrinė valdžia vertina Rusijos veiksmus.

“Dabar geopolitiškai šis regionas tampa jautrus: į jį investuos kiti, jei mes nepadarysime to mes patys. Todėl labai rekomenduoju Vyriausybei turėti tokią programą, skirti papildomą dėmesį šiam regionui. Ir aš tai darysiu, ir Vyriausybei tai rekomenduoju daryti”, – sakė prezidentė.

Prezidentė ir premjeras neminėjo galimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos.

A.Butkevičius savo pasisakyme sakė, kad Ukrainoje kilusi karinė krizė “nebaugina, o tiesiog sutelkia dirbti ir greičiau priimti sprendimus”.

“Svarbus prioritetas – pradėti nuosekliai, kas jau ir pradėta, atkurti sumenkusį krašto gynybos reikmių finansavimą ir įvykdyti savo įsipareigojimus. Būdami kolektyvinio gynybos aljanso nariai turime prisiimti atitinkamą išlaidų dalį. Kaip žinote, šiemet asignavimai krašto apsaugos ministerijai buvo padidinti iki 15 proc., kitais metais yra numatytas ženklus didėjimas”, – sakė premjeras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: