Prisiminta 1956 metų Vengrijos revoliucija ir Kauno vienybės demonstracija
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Trečiadienį, spalio 26 d., Senosiose miesto kapinėse (Ramybės parke) prie atminimo lentos, skirtos 1956-ųjų Vengrijos revoliucijai ir Kauno vienybės demonstracijai, vyko šio istorinio įvykio minėjimas.

Renginyje dalyvavo Nepaprastasis ir įgaliotasis Vengrijos Respublikos ambasadorius J. E. Zoltán Pecze, laikinai Kauno miesto mero pareigas einantis Kęstutis Kriščiūnas, Tarybos nariai, Sąjūdžio judėjimo nariai, miesto moksleiviai.

Prieš 55 metus dviejų engiamų centrinės Europos tautų – vengrų ir lietuvių – istorijos tėkmė susitiko Senosiose miesto kapinėse, kur kauniečiai atėjo paminėti Vėlinių. Šiose kapinėse įvyko taiki demonstracija, palaikanti Vengrijos revoliuciją.

Šiose kapinėse yra pastatyta atminimo lenta visiems kovotojams už laisvę, kurie atidavė savo gyvybę gindami šalies siekį tapti nepriklausomai.

„Tie Kauno gyventojai, kurie atėjo čia prieš 55 metus, turėjo iškęsti valdžios represijas. Jie rizikavo savo darbais, teise mokytis, savo laisve ir netgi gyvybe. Jie tikėjosi, kad kažkada laisvė ateis į Lietuvą, bet negalėjo būti tuo tikri. Ir jie tikrai nežinojo, kaip ilgai tęsis okupacija.

Praėjus dešimtmečiams, 1991 m. sausį jau vengrai galėjo išreikšti savo solidarumą su lietuvių nepriklausomybe, kai buvo blokuojami televizijos bokštas Vilniuje ir Seimo pastatas“, – kalbėjo Nepaprastasis ir įgaliotasis Vengrijos Respublikos ambasadorius J. E. Zoltán Pecze.

Laikinai Kauno miesto mero pareigas einančiam Kęstučiui Kriščiūnui apie šiuos istorinius įvykius pasakojo jo tėvai, kurie patys matė, kas tuo metu vyko Senosiose miesto kapinėse.

„Man malonu, kad yra žmonių, kurie stengiasi ir rūpinasi, jog šie istoriniai įvykiai išliktų ne tik Vengrijos, bet ir Lietuvos žmonių atmintyje. Ši vieta mus visus įkvepia kilniems darbams. Niekada neturim pamiršti tikrųjų vertybių, dėl kurių siekėme laisvės mūsų tėvynėms. Juk Kaunas yra laisvės sostinė“, – sakė laikinai Kauno miesto mero pareigas einantis Kęstutis Kriščiūnas.

Laikinai Kauno miesto mero pareigas einantis Kęstutis Kriščiūnas ir Vengrijos Respublikos ambasadorius J.E. Zoltán Pecze prie lentos, skirtos 1956-ųjų Vengrijos revoliucijai ir Kauno vienybės demonstracijai, padėjo gėlių vainikus, pagerbdami tuos, kurie paaukojo savo gyvybes už savo šalies laisvę.

Istorinių įvykių minėjime dalyvavo ir Stasio Lozoraičio mokyklos mokiniai, kurie paruošė muzikinę programą. Moksleiviai kartu su savo mokytojais sudainavo lietuvių liaudies dainas, deklamavo eiles.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: